Ost utan jäst (vegan/raw)

ostveganDen här osten har jag länge trixat med för att få fram det perfekta receptet. Och det perfekta receptet är alltså enligt mig en ost utan jäst (då jäst kan vara mycket försurande och förvärra candida om man inte köper en svindyr sort), mycket protein, lätt att skiva, smälter något vid värme, innehåller inga konstiga ingredienser, funkar för nötallergiker, och framförallt att den kan ersätta vanlig ost.

Här är receptet:

Kör följande ingredienser i matberedaren:


1 dl smällt kokosolja (med smak) /0,4 Cup coconut oil, melted
1 msk pressad citron*/ 1 TBS lemon juice
2 msk solrossmör** / 2 TBS sunflowerseed butter
1,5 msk lökpulver/ 1,5 TBS onion powder
2 msk ärtproteinpulver (även sunwarriors raw risprotein funkar bra)/ 2 TBS pea protein
1,5 tsk örtsalt/ 1,5 tsp herbal salt
½ tsk paprikapulver/ paprika powder
½ krm-½ tsk gurkmeja (reglera mängden utefter hur gul du vill att osten ska vara)/ a pinch of turmeric
Ev. en dutt chilipulver om du vill ha lite styrka på osten/ a pinch of chili powder if you wantKoka därefter upp:

3 dl vatten*** och medans du vispar häller du i 3 tsk agaragarpulver****. Koka på medelvärme och vispa hela tiden i ca 5-10 min.

***1.2 Cup water
****3 tsp agar agar powder

För att göra osten:Nu kommer de spännande och den roliga biten! Nu krävs det nämligen att du är snabb då agarblandningen stelnar väldigt snabbt, så förbered dig på att plocka fram en form du kan hälla ostsmeten i, antingen en rund form om du vill ha en rund ost eller en rektangulär form. En slickepot kan också vara bra att ha till hands.

Häll nu den varma agaragarkoket (låt alltså inte den svalna för mycket) i matberedaren och kör med de andra ingredienserna till allt blandat sig. Häll snabbt upp i formen och låt stelna i kyl. Osten stelnar direkt när den blir kall, men för att hela osten ska kallna och stelna, låt den stå i kylen någon timme först, eller frysen om du har bråttom!

*Med pressad citron blir hållbarheten på osten ca 4 dagar, byter du ut citronen mot baobabpulver (som också ger syran) blir hållbarheten längre, ca 1,5- 2 veckor i kyl, men ta då bara 1 msk proteinpulver.

** Solrossmör får du genom att rosta solrosfrön (gör en större sats på en gång) och sedan kör i matberedaren länge till du har en konsistens som liknar jordnötssmör. Osten kommer inte bli helt raw med solrossmör, men vill du ha den raw kan du använda raw tahini istället (eller om du hittar raw solrospasta?) men det blir inte alls samma grej. Eftersom det bara är 2 msk det handlar om så är det betydligt mer värt med rostat solrossmör för smakens skull!

5 Comments

  1. 3 tsk agar pulver till 3 dl vatten? Stämmer det? Testade receptet och osten blev lös.

    • Hej! Ja, det stämmer, vad synd att det inte funkade för dig, min gissning är att du kanske använt agar agar flingor/granuler och inte pulvret, isåfall blir doseringen annorlunda, har inte själv testat då jag endast använt pulvret men skulle gissa att du isåfall behöver 3 gånger så mycket. En annan gissning varför det inte funkat för dig kanske är att agar pulvret inte kokats, eller vart i varmt vatten tillräckligt länge och därmed inte ”aktiverats”. Vissa agar pulver är bättre än andra, dem som är lite sämre behöver kokas upp ordentligt i minst 10 min under omrörning för att fungera.

      • Ja, det stämmer att jag använde flingorna. Kokade dem i 8-10 minuter totalt. Men då ska jag alltså öka på doseringen av flingorna i förhållande till vattnet. Osten stelnade och blev lite som leverpastej i konsistensen. Skivbar men ändå bredbar. Funkar bra som sandwichspread iaf 🙂

  2. Hej finns det inget sätt att få det att stelna utan att koka? äter bara raw

    • Agarpulvret löses inte upp förrän det kommer upp i 80-90 grader, och det stelnar vid 30-40 grader, vilket betyder att man kan låta det svalna ner lite innan man blandar med de andra ingredienserna, man får vara lite snabb bara då isåfall! Agarpulver är 0 kalorier, så om man ser till kalorierna man får i sig i procentform när man äter osten blir ju ändå 100 % raw 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*