Raw granola med choklad chock!

chokladgranolaOavsett om det är yoghurt, chiapudding, gröt, smoothie eller fruktsallad så kommer den här granolan piffa upp vilken tallrik som helst! Att toppa tallriken med något krispigt, vackert och otroligt gott kan ju aldrig bli fel, eller hur?! De här granola receptet har jag smaksatt med choklad, i form av rå kakao och kakaonibs (krossade kakaobönor, finns att köpa färdigt) vilket ger en otroligt god smak. Den enda sötningen som används i detta receptet är banan.

 

Ingredienser:

  • 2 bananer/ 2 bananas
  • 1 dl kakaonibs/ 0,4 Cup cacao nibs
  • 1,5 dl hackade hasselnötter (kan ersättas med hampa, pumpa eller solrosfrön för nötfri variant)/ 0,6 Cup hazel nuts
  • 2,5 msk (raw) kakao/ 2,5 TBS raw cacao
  • 1/2 tsk havssalt/ 1/2 tsp sea salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver/ 1/2 tsp vanilla bean powder
  • 1,5 msk chiafrön (linfrön funkar också)/ 1,5 TBS chia seeds (or flax seeds)
  • 4 dl helt skalat bovete som du blötlägger i rikligt med vatten minst en timma innan, och sedan sköljer väl i ett durkslag./ 1,6 Cup dry buckwheat, soak them at least 1 hour
  • 1, 5 dl kokosflingor/ 0,6 Cup coconut flakes

 

Gör så här:

Mixa bananena, kakao, vaniljpulver, och salt till en slät smet. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten, blanda runt med en sked så att smeten blir jämt fördelad. Sprid därefter ut smeten på en plåt. Sätt in i ugnen 12-15 h på 42 grader eller tills det är HELT torrt, blanda gärna runt det emellanåt och smula sönder i små bitar så går det snabbare* (det går även att köra ca 20-30 min på 175 grader om man inte vill ha granolan raw, men lovar, det blir en helt annan grej+ att näringen, livskraften och smakerna behålls) När granolan svalnat helt, häll upp i en stor glasburk med lock, där håller den sig lääänge, men den brukar knappast bli gammal!

*Man kan strunta i att smula den i bitar utan göra den som kakor, istället för att göra granola av det, perfekt till fikat! Liksom perfekt att ha i väskan när man reser etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*