Raw groddad havre & sötpotatis pudding

Den här puddingen är inte bara en supergod frukost, utan den passar även bra som mellis eller dessert!! Supernyttig, energigivande, och riktigt god! Kakaosmöret i puddingen gör att det blir en härlig efterättskänsla utan att den är sötad! Påminner något om vit choklad pudding men betydligt fräschare och inte alls så där äckelsöt som vit choklad kan vara. Kakaosmör är själva fettet från kakaobönan, de vita. Kakaosmöret är den del på bönan som är mest vitaminrik, innehåller mängder av E vitamin, magnesium, järn och otroligt mycket elektrisk energi (om den är raw), titta bara på kniven hur kakaosmöret sätter sig när du skär i den! Fettet är även de av bra kvalité. Alltså kakaosmöret gör sig inte bara bra till smaken, utan även för näringsinnehållet också!20150506_080833

Receptet räcker till 1 frukost portion eller till 2 mellis/desserter, och du behöver:

– 1 dl groddad havre*/ 0,4 Cup sprouted oat
– 1 mellanstor sötpotatis knappt 200 gram ungefär/ 1 medium sweetpotato
– 1,5 msk kakaosmör (du behöver inte smälta det)/ 1,5 TBS cacaobutter
– ½ vaniljstång (med skal) – ev. 1 tsk lucumua (för en gräddigare och krämigare känsla)/ ½ vanilla bean
– vatten/ water

Gör så här:
Kör alla ingredienser ett bra tag i matberedaren eller ev. i en vitamixer. Späd med vatten allteftersom tills du fått en krämig, slät och fin konsistens. Njut! 🙂

* Groddad havre är hela nakenhavrekorn du hittar i hälsokostbutiker som du groddar själv, blötlägg dem först 8-12 timmar och grodda sedan i en sil en dag, skölj och så är dem redo att användas! Egentligen behöver du inte grodda dem, utan endast blötläggning räcker, men för näringsupptagets skull är det bäst att grodda dem lite, inte för länge bara för då kan dem bli lite bittra!

5 Comments

  1. ska man koka sötpotatisen?

    • Nix, som det står, det är bara att blötlägga och grodda en dag, och så är dem klara att användas sen, ingen kokning behövs 🙂 Lycka till! /Kram Victoria

      • Menar du blötlägga och grodde potatisen, för det var det jag undrade om jag ska koka potatisen?
        zenita

        • Nej det är havren som ska blötläggas och ev groddas, inte potatisen 🙂

    • Nix i det här receptet använder jag rå sötpotatis 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*