Raw pannkakor sprängfyllda med näring

20160706_135825-1
Pannkakor. Varenda unges favoritmat. Mjuka, lite söta och fulla med grädde, glass, sylt, nutella, frukt och bär. Det låter väldigt onyttigt, men faktum är att det faktiskt kan vara rena hälsobomben!

– Grädde kan du lätt slänga ihop med cashewnötter, dadlar och päron (följ detta vaniljkräm receptet utan eller med vanilj).

– Sylt gör du enkelt genom att mixa färsk och torkad frukt (t. ex dadlar & hallon eller torkad aprikos med färsk arikos).

– Glass slänger du lätt ihop i matberedare eller mixer, med en enda ingrediens, fryst banan.

– Nutella köper du färdig, men då har vi ett stort problem…den färdigköpta är otroligt onyttig, så vad gör du då? Jo, du gör egen såklart! Det är busenkelt och receptet finns här!

Nu när du vet hur du ska ha hälsosamma tillbehör till pannkakorna, så går vi vidare till huvudingrediensen. Hur gör man en nyttig pannkaka som är mild i smaken, lagom söt, mjuk och alldeles perfekt i konsistensen..? Jo, du gör så här:

Du behöver:

  •  500 gram banan/ 500 gram bananas
  • 3/4 dl malda chiafrön eller linfrön/ 1/3 Cup chiaseedmeal or flaxmeal
  • 1 krm kanel (gärna ceylonkanel om du har)/ 1/5 tsp cinnamon
  • 1 krm äkta vaniljpulver/ 1/5 tsp vanilla bean powder
  • en liiiten nypa salt/ a pinch of salt
  • ½ tsk maca pulver (ger pannkakorna en mer ”lagad” känsla, men har du inte macapulver så går det bra att utesluta)/ ½ tsp maca powder

Gör så här:

Mosa bananerna för hand med hjälp av en gaffel, om dem inte blir helt finfördelade gör det ingenting. Blanda i resten av ingredienserna och rör runt ordentligt. Klicka ut smeten på två plåtar med teflexpapper. Det blir fem pannkakor av den här satsen och du kan göra dem tunna då dem kommer hålla ihop mycket bra, ca ½ cm. Sätt in i torkugnen (eller vanlig ugn med varmluft på om du har) på 60 grader ca 2 timmar. Vänd pannkakorna och låt dem stå inne på 42 grader (eller lägsta temperatur om du har vanlig ugn) i ca 2,5-3 timmar till. Du kan även ha pannkakorna inne längre om du vill ha dem lite segare i konsistensen, men själv föredrar jag dem mycket mjuka. Jag serverar helst dem tillsammans med nutella och frukt, så som sharon och skivad banan (se bild ovan), eller nutella med bär och skivad banan (se bild nedan). Recept på nutella hittar du här. Men du kan servera dem till precis vad du vill till eller bara äta som dem är!
20160706_151938-1

Tips! Gör större satser så du fyller upp ugnen när du ändå är igång, pannkakorna går jättefint att frysa in med bakplåtspapper emellan lagren! Perfekt att ta upp vid picknick, fika, innan träning etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*