Rawfood nöt & vitlöksbollar med mangosallad och sesamsås

mangoDe här fina nötbollarna har sin bas på nötter, men är man allergisk kan man ersätta nötterna med hampa/solros eller pumpafrön. Dessa bollar funkar även för dig som inte har torkugn då dem inte ska torkas överhuvudtaget, snabbmat alltså. Men för att ändå få den där ”bakade” känslan så rullar jag dem i vallmofrön. Krispet från dem påminner nämligen om panering och så blir där även en god smakbrytning.

Till nötbollarna serveras en sallad där mangon får tala. Mango ger en fin söt smakbrytning till den lite bittra sesamsmaken från såsen och från bollarna, kombinationen är oslagbar helt enkelt!

Det här receptet räcker till 2 personer.

Till falafelbollarna behöver du:

  • 1 dl valnötter/ 0,4 Cup walnuts
  • 1 dl mandlar/ 0,4 Cup almonds
  • 1 msk tahini/ 1 TBS tahini
  • 2 klyftor citron/ 1/4 lemon, the juice
  • en näve färsk persilja/ parsley
  • 2 vitlöksklyftor/ 2 garlic cloves
  • örtsalt och svartpeppar/ herbal salt & black pepper
  • ev. vatten/ water if needed
  • blå vallmofrön att rulla bollarna i (chiafrön funkar också, men vallmofrön har en god nötig smak som chiafröna saknar)/ poppy seeds or chia seeds

Gör så här:

Lägg valnötter och mandlar i en skål med vatten och låt stå minst 4 timmar, helst 8-12. Häll av vattnet och skölj nötterna noga. Lägg dem sedan i matberedaren tillsammans med de andra ingredienserna och kör till det är finfördelat, smaka av med salt och peppar.Kör till allt är väl finfördelat, känns det torrt kan du hälla i lite vatten. Forma sedan till bollar (ungefär likastora som köttbullar) och rulla i vallmofrön.

gröna ärtorTill salladen:

  • 200 g mango
  • 200 g broccoli+1 msk olivolja
  • 300 g sugarsnaps
  • 1 dl gröna ärtor
  • 250 g mango

Gör så här:

Dela broccolin i små bitar och massera in olivolja (alt. ångkoka broccolin lite lätt om du har svårt för rå broccoli). Skär mangon i bitar (fryst funkar också) och blanda resten av ingredienserna till salladen i en skål, mojsa gärna runt mangon lite extra.

Till såsen:

  • 2 msk tahini
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 klyfta pressad citron
  • 1 liten bit finhackad röd chilifrukt, så mycket som du vågar…
  • örtsalt

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser till såsen och servera den med mangosalladen och med nötbollarna, mums!
20140524_193833

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*