Sötmarinerade raw zucchininudlar med örter & oliver

img_20161004_073520
Zucchini kan verkligen smaka olika beroende på hur du preparerar den. I den här rätten är den marinerad med örtkryddor och en släng sötma. När detta blandats får den stå i torkugnen/ ugnen vilket gör att smakerna verkligen får en chans att nå in ordentligt i zucchinin. När den marinerade saftiga zucchinin är klar blandas den med massor av härliga smaker och olika konsistenser vilket gör att det blir en stor matupplevelse väl vid middagen! För att se exakta tips på hur du ska lägga upp rätten för att få den bästa mest spännande salladsupplevelsen bör du klicka här och se de här videoklippet, där förklaras det en del om upplägget och tanken med det, samt även massor av anda tips, och i början av klippet visas det hur du behandlar färska oliver på enklaste sätt om du skulle ha turen att kunna plocka dina oliver direkt från trädet! Annars funkar självklart färdigköpta oliver bra att använda, tänk dock på att läsa innehållsförteckningen så du inte får i dig onödiga tillsatser. Ju färre ingredienser, desto bättre.

Portionen räcker till 1 person (möjligen 2 mindre portioner) och du behöver:

  • 1 stor zucchini, eller 2 små/ 1 big zucchini or 2 small
  • 1,5 msk tangerin, juicen/ 1,5 TBS tangerine, the juice
  • 1 msk yaconsirap (eller coconut nectar, honung, agave)/ 1 TBS yacon syrup (or coconut nectar, honey, agave)
  • ½ tsk torkad rosmarin/ ½ tsp dried rosemary
  • ½ tsk torkad salvia/ ½ tsp dried sage
  • ½ tsk torkad timjan/ ½ tsp dried thyme
  • ev. en nypa salt/ a pnch of salt, optional

Gör så här:
(I video verson: klicka här )

Gör nudlar av zucchinin med hjälp av en papaya spiralizer, grönsaksvarvare, osthyvel eller potatisskalare. Blanda runt noga med resten av ingredienserna och sätt in i torkugen, 42 grader/ vanliga ugnen på lägsta temperatur med luckan på glänt i i 1-3 timmar. 1 timme räcker om du har ont om tid, men vill du ha det lite mer koncentrerat och mindre vätska låter du den stå inne i 3 timmar, vilket blir väldigt gott!

Lägg upp massor av härliga salladsblad på en tallrik. Lägg över nudlarna och fyll på med resten av ingredienserna:

– ½ gurka, gör som breda ”nudlar”/ ½ cucumber
– 6 urkärnade dadlar/ 6 pitted dates
– 2 finhackade selleristjälkar/ 2 celerysticks
– 5 soltorkade tomater, finhackade/ 5 sundried somatoes
– 2-3 msk silverlök (eller ca 1 msk annan lök)/ 2-3 TBS silver onion
– 10 oliver, delade på mitten/ 10 pitted dates
– 1 msk pinjenötter (byt ut mot frön om du är allergisk, hampafrön eller solrosfrön passar isåfall bäst) / 1 TBS pine nut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*