Tradionell semla á la rawfood, helt veganskt recept!


En semla kan vara väldigt god men onyttig, men visste du att en semla också kan vara väldigt god men samtidigt nyttig? Det här receptet är ett bevis på att det faktiskt går! Det finns inget behov av socker, gluten, jäst och mjölkprodukter när det blir så otroligt gott utan!


Det är ditt val, gillar du att äta en stor semla som man blir riktigt mätt på eller gillar du att äta en lite mindre semla till en fika? Välj själv om det här receptet är för två personer eller om du gör en stor semla och äter hela själv! Alla har vi olika vanor, traditioner och hunger. Vissa äter semlan enbart som den är, medan andra äter den med en kopp kaffe vid sidan av, och sen finns det vissa som har i tradition att äta semla med mjölk och kanel, vilket är aldeles fantastiskt när det kommer till detta receptet! Välj en god vegetabilisk mjölk, lägg semlan i en lite djupare tallrik och häll mjölken runtom, pudra på med kanel. Ät med sked, och njut av hur den härliga semlan suger upp vätskan från mjölken som framhäver dess smaker och ger en fantastisk textur!

Till 1 stor semla eller 2 lite mindre behöver du:
Brödet:
– 2 dl raw havreflingor/nakenhavre/havregryn/ 75 grams of oats/ naked oatflakes
– 4 färska dadlar/ 4 fresh dates
– ½ tsk kardemumma/ ½ tsp cardamon
– ev. ½-1 tsk kokosolja/ optional: ½- 1 tsp coconut oil
– ev. 1-3 msk vatten/ maybe 1-3 TBS water

Mandelgrädde:
– 1 dl mandel (blötlägg minst 4 timmar, helst 12-24 timmar, skala dem om du vill)/ 60 grams of almonds
– 2-3 färska dadlar/ 2-3 fresh dates
– vatten efter behov/ water

Mandelmassan:
– 1-1,5 msk mandelsmör/ 1-1,5 TBS almondbutter
– 1,5 tsk av brödet
– 1 tsk av mandelgrädden

Gör så här:
Börja med brödet. Kör havregrynen/flingorna i matberedaren till det är ett mjöl om du vill ha en slät bulle, ha därefter i resten av ingredienserna utom vatten. Om du vill ha lite textur i brödet så kör du alla ingredienser samtidigt tills det är hyffsat finfördelat. Om degen inte håller ihop så har du i lite vatten tills det håller ihop utan att vara löst, det ska kunna gå att forma till en ”boll”. När du format brödet så skär du av 1/4 av det som ska föreställa ”locket” på semlebullen. Gröp ur ett litet hål (inte rakt igenom!), ca 1,5 tsk av bullen och lägg det i en tallrik. Gör mandelgrädden genom att mixa ihop mandel med dadlar och lite vatten. Börja med lite vatten och ta mer efter behov, grädden ska vara tjock, krämig och lite fluffig! Lägg 1 tsk av grädden i tallriken med den lilla brödbiten och lägg i mandelsmöret. mosa runt allt med en gaffel. Bred ut mandelmassan på bullen samt fyll ”hålet”. Lägg på mandelgrädde och lägg försiktigt på locket till semlan. Pudra med kokosmjöl om du vill ha något som ska likna florsocker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*