Hyvelbar & rivbar (kan även smältas lite) raw/vegan ost (utan jäst)

ostveganDen här osten har jag länge trixat med för att få fram det perfekta receptet. De flesta veganska och även raw ostar innehåller näringsjäst, men jag ville få fram ostsmaken utan detta, och yes, jag lyckades till slut! Den här osten är som vanlig ost, den innehåller mycket protein, lätt att skiva med osthyvel, smälter något vid värme, innehåller inga konstiga ingredienser, funkar för nötallergiker, och framförallt att den kan ersätta vanlig ost. Den är verkligen värd att testa!

Här är receptet:

Kör följande ingredienser i matberedaren:


1 dl smällt kokosolja (med smak) /0,4 Cup coconut oil, melted
1,5 msk äppelcidervinäger (citron funkar också men syran från äppelcidervinäger blir lite godare i detta receptet)/ 1,5 TBS applecidervinegear
2,5 msk solrossmör* / 2,5 TBS sunflowerseed butter
1,5 msk lökpulver/ 1,5 TBS onion powder
2 msk ärtproteinpulver (även sunwarriors raw risprotein funkar bra eller 1 msk arrowrot)/ 2 TBS pea protein
1,5 tsk örtsalt/ 1,5 tsp herbal salt
½ tsk paprikapulver/ paprika powder
½ krm-½ tsk gurkmeja (reglera mängden utefter hur gul du vill att osten ska vara)/ a pinch of turmeric
Ev. en dutt chilipulver om du vill ha lite styrka på osten/ a pinch of chili powder if you want



Koka därefter upp:

3 dl vatten*** och medans du vispar häller du i 3 tsk agaragarpulver****. Koka på medelvärme och vispa hela tiden i ca 5-10 min.

***1.2 Cup water
****3 tsp agar agar powder

För att göra osten:



Nu kommer de spännande och den roliga biten! Nu krävs det nämligen att du är snabb då agarblandningen stelnar väldigt snabbt, så förbered dig på att plocka fram en form du kan hälla ostsmeten i, antingen en rund form om du vill ha en rund ost eller en rektangulär form. En slickepot kan också vara bra att ha till hands.

Häll nu den varma agaragarkoket (låt alltså inte den svalna för mycket) i matberedaren och kör med de andra ingredienserna till allt blandat sig. Häll snabbt upp i formen och låt stelna i kyl. Osten stelnar direkt när den blir kall, men för att hela osten ska kallna och stelna, låt den stå i kylen någon timme först, eller frysen om du har bråttom!

Ost utan agar agar pulver?

Det går att göra detta receptet utan agar agar pulver, men då blir den inte så hyvelvänlig utan blir mer som ett ostigt smakrikt smör än en ost, men väldigt gott sådant! Så om du nu verkligen inte får tag på agar agar pulver (vilket brukar finnas i hälsokostaffärer eller på nätet) mixa ihop alla ingredienser utom vattnet och agar agar pulvret och häll den smeten i en form. Sätt in smeten i kylen ca 1 timme och sen är det klart att t. ex bre på en macka!

* Solrossmör får du genom att rosta solrosfrön (gör en större sats på en gång) och sedan kör i matberedaren länge till du har en konsistens som liknar jordnötssmör. Osten kommer inte bli helt raw med solrossmör, men vill du ha den raw kan du använda raw tahini istället (eller om du hittar raw solrospasta?) men det blir inte alls samma grej. Eftersom det bara är 2 msk det handlar om så är det betydligt mer värt med rostat solrossmör för smakens skull!

11 kommentarer Lägg till din

  1. Nathalie skriver:

    3 tsk agar pulver till 3 dl vatten? Stämmer det? Testade receptet och osten blev lös.

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Hej! Ja, det stämmer, vad synd att det inte funkade för dig, min gissning är att du kanske använt agar agar flingor/granuler och inte pulvret, isåfall blir doseringen annorlunda, har inte själv testat då jag endast använt pulvret men skulle gissa att du isåfall behöver 3 gånger så mycket. En annan gissning varför det inte funkat för dig kanske är att agar pulvret inte kokats, eller vart i varmt vatten tillräckligt länge och därmed inte ”aktiverats”. Vissa agar pulver är bättre än andra, dem som är lite sämre behöver kokas upp ordentligt i minst 10 min under omrörning för att fungera.

      Gilla

      1. Nathalie skriver:

        Ja, det stämmer att jag använde flingorna. Kokade dem i 8-10 minuter totalt. Men då ska jag alltså öka på doseringen av flingorna i förhållande till vattnet. Osten stelnade och blev lite som leverpastej i konsistensen. Skivbar men ändå bredbar. Funkar bra som sandwichspread iaf 🙂

        Gilla

  2. margareta skriver:

    Hej finns det inget sätt att få det att stelna utan att koka? äter bara raw

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Agarpulvret löses inte upp förrän det kommer upp i 80-90 grader, och det stelnar vid 30-40 grader, vilket betyder att man kan låta det svalna ner lite innan man blandar med de andra ingredienserna, man får vara lite snabb bara då isåfall! Agarpulver är 0 kalorier, så om man ser till kalorierna man får i sig i procentform när man äter osten blir ju ändå 100 % raw 🙂

      Gilla

      1. Sol-Britt Granlund skriver:

        Hej och tack för receptet på osten, det blev ljuvligt gott, jag bjöd mina Yoga kompisar (som inte är veganer) på osten , dom blev så förvånad att det smakade så bra😋.

        Gilla

  3. christin skriver:

    Undrar om du vet ost dom inte innehåller jäst? Du skriver att det är väldigt dyra ostar. Jag älskar ost men jag kan inte på grund av jästen.

    Gilla

  4. cearvidsson skriver:

    Hej, undrar om du vet någon ost som inte innehåller jäst?
    Du skriver att bara väldigt dyra ostar innehåller jäst men jag betalar gärna bara jag kan äta lite ost.

    Gilla

  5. Mari-Ann skriver:

    Hej!
    Går det att använda agar agar pulver som blötlagts i kall vätska och därefter värmts upp?

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Hej! Nej den måste upphetaas för att ”aktiveras” 🙂

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.