Raw havregrynsgröt på groddat havre


Havre är ett riktigt superfood, men det är skilnad på havre och havre. Havregryn är t. ex inte riktigt lika mycket ett superfood, det är mer en väldigt processad produkt som även upphettats. Nakenhavre däremot, i sitt råa stadie är helt perfekt! Varför det är så bra att köpa rå havre är för att havre innehåller mycket fytinsyra som bryts ner av fytas genom blötläggning, problemet är att fytasen dör om man upphettar den, alltså är det svårt att bli av med fytinsyran. Köper man då rå havre kan fytasen bryta ner fytinsyran. Varför fytinsyra inte är bra är för att det binder mineraler och gör att vi inte kan ta upp dem. Havre innehåller väldigt mycket minraler spec magnesium, zink och järn, så det vore ju synd att missa detta! Havre är även en väldigt god källa till:

– B vitaminer som stärker hår och naglar, extra viktigt att få i sig mycket B vitaminer under stressiga perioder i livet då vi har ett större behov av det.
– Aminosyror, när vi groddar havren bryts proteinet ner till lättupptagliga aminosyror som är lätt att absorbera för kroppen.
– Det är en bra källa till kolhydrater och energi. Tränar du mycket är havre en otroligt bra energikälla, sägs faktiskt kunna öka uthålligheten i musklerna.
– Havre är en bra källa till fibrer, det är en perfekt kombination mellan lösliga och olösliga, precis vad magen vill ha!
– Groddad havre sägs även innehålla många viktiga spårämnen som kan vara svåra att få i sig på annat håll.

Så här groddar du havre:
Köp hela nakenhavrekorn. Blötlägg dem i en skål med vatten 24 timmar och byt vatten var 8e timma, efter den här processen är dom färdiga att använda! Vill du utveckla en grodd/längre grodd kan du låta dem ligga i en sil 1-3 dagar och vattna 2-3 gånger per dag. Ett tips är att göra mycket på en gång, det håller sig flera dagar i kylen!

Kolla in videon för att lära dig mer och även för att se receptet på den himelskt goda gröten och hur du öppnar kokosnöten!

För en portion raw havregrynsgröt behöver du:
– 1,25 dl nakenhavre (rå ”ogroddad”) ½ Cup raw naked oats (not sprouted- sprout them or soak in water 24 hours, change water every 8 hour)
– Köttet från en vit färsk kokosnöt/ the meat from 1 young thai coconut
– kokosvatten (från nöten) till önskad konsistens/ coconut water, so much you need for a perfect ”porridge texture”
– ev. 1 kr äkta vaniljpulver/ optional: a little pinch of vanilla bean powder

Gör så här:

Kör alla ingredienser i matberedaren, du kan antingen köra det tills det blir slätt eller så låter du det vara lite textur kvar (rekommenderas!). Häll på lite kokosvatten i början och fyll sedan på efter behov, hur mycket du behöver beror på hur mjukt kokosköttet är och även hur lös du vill ha din gröt! Servera gärna med kanel på toppen!

7 kommentarer Lägg till din

  1. stig@bengmark.se skriver:

    Hur kan Du vara säker att groddning sker – kanske är nakenhavren upphettad och dödad av leverantören. Det tycks vara mycket vanligt!

    Gilla

    1. stig@bengmark.se skriver:

      Flera företag medger att deras nakenhavre blivit upphettad.

      Gilla

      1. Victoria skriver:

        Ja tyvärr är det så, jag har klagat på detta någon gång, hoppas fler blir uppmärksamma och också klagar så kanske det blir förändring!

        Gilla

    2. Victoria skriver:

      Hej! Tyvärr kan jag inte vara säker, men den havren jag har brukar få en grodd efter ett tag, alltså finns det ju iallafall något liv i den. Men som du säger, det är mycket vanligt att varorna upphettas av leverantören, får man ingen grodd är den ju dödad och borde väl kanske egentligen inte användas, men om man ska gå efter bra-bättre-bäst så är detta ändå ett bättre alternativ än processade havregryn!

      Gilla

  2. Annika Knutson skriver:

    Nakenhavre i flingform, är den redan ”förstörd” el. kan man tillgodogöra sig alla nyttigheter ändå genom blötläggning även av den?
    Skall den då som det skrivs på olika ställen rostas i stekpanna först innan blötläggningen?

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Hej! Rostning förstör nästan all näring, ät den rå 🙂

      Gilla

      1. Annika Knutson skriver:

        Tack!

        Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.