Äpplen innehåller 100 miljoner bakterier

Ja du läste rubriken, och nej, du läste inte fel. ÄPPLEN INNEHÅLLER 100 MILJONER BAKTERIER.

Jo, forskare fann att det genomsnittliga äpplet innehåller cirka 100 miljoner nyttiga bakterier. 90 % av mikroberna fanns i de centrala delen av äpplet, alltså kärnhuset, kärnorna (där flest mikrober sitter) och det som är runtomkring, de fibriga mindre goda delarna. Om du äter ett äpple och slänger skrutten har du alltså missat 90 % av de nyttiga bakterierna. Vissa av dessa bakterier är av samma art som finns i dyra tillskott. Bakterierna i äpplen finns från många olika bakteriestammar, många probiotikatillskott som finns att köpa innehåller ofta bara några få sorter. Forskarna förklarar att dessa bakterier interagerar med biljoner av mikrober som redan finns i våra tarmar – vilket är avgörande för vår matsmältning och metabolisk hälsa och för våra immunsystem. Ekologiskt odlade äpplen innehåller enligt forskarna en annorlunda sammansättning av mikrober än de konventionellt odlade äpplen – och är på så sätt hälsosammare (1).

Hur äter man äppelskrutten? Kör ner äppelskrutten i smoothies, kärnorna bidrar med krämighet, mer mättnad då dem är rika på proteiner och fetter, samt att dem förhindrar oxidation av smoothien, tack vare sitt höga antioxidantvärde. Vill man inte göra smoothie så kan du tugga i dig kärnorna, och ja, gärna hela kärnhuset. Ta ut kärnan ur en dadel och lägg in äppelskrutten där och ät allt tillsammans! Sötman från dadlarna mildrar ner bitterheten från kärnorna och förhöjer smaken på hela kärnhuset då det ger en god sötma som bryter av. Den mjuka texturen från dadeln gör även att själva kärnhuset blir lättare att tugga ner eftersom det då uppöevs som mindre fibrigt.

Referens

1. An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?”
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full?fbclid=IwAR0KjPFVqMEBlwqLzFIlYPIZzOlgZ7n8ZhZzy0eBaZvxTK6Lx8Dz1ylHONw

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.