
Min senaste bok ”25 underbara äppelrecept” bjuder på allt man kan tänka sig med äpplen! Du får allt från salta rätter, läskande eller värmande drycker och läckra desserter, men även äppelfakta, hur man tar tillvara på det, lagring, egentillverkning av vinäger, tips om sorter etc.
Idag bjuder jag på ett smakprov från boken, en jättegod soppa som heter Gazpacho. Det är en spansk soppa som är mycket populär, den här versionen är inspirerad från en version jag smakade på i Las Palmas. Det var en restaurang som serverade Gazpacho, men dem hade alltid i frukt i sin version, t.ex äpplen, päron, ananas. Dem sa att Gazpacho blir bättre med frukt i, att smakerna kommer fram mer, och ja, oj vad rätt dem hade!!! Jag testade deras soppa flera gånger och jag tyckte bäst om äppelversionen! När jag sedan kom hem och gjorde mitt egna recept på Gazpacho med svenska äpplen blev det något magiskt! Receptet fick därmed en plats i min nya bok!
Min äppelbok kostar endast 95 kr, läs mer och beställ den av mig här: https://rawvegan.se/2023/07/31/25-underbara-appelrecept-ny-bok/
Recept Äppel Gazpacho
Satsen ger dig ca 1 liter soppa.
Du behöver:
4 tomater/ 4 tomatoes
1,5 gurkor/ 1,5 cucumbers
1 röd paprika/ 1 red bell pepper
3 små äpplen eller 2 större, gärna en sort som inte är krispig/ 3 small apples
2 msk pressad citron/ 2 tbsp lemon juice
En näve färska basilikablad/ a handful of basil leaves
1/2 tsk spiskummin/ 1/2 tsp cumin
1 liten vitlöksklyfta/ 1 small garlic clove
1,5 msk färsk lök/ 1,5 tbsp fresh onion
Salt efter smak, ca 1/2 tsk/ salt to taste, about 1/2 tsp
Chili eller cayennepeppar efter smak/ chili pepper or cayenne pepper to taste
1,5 msk olivolja eller efter smak/ 1,5 tbsp olive oil or to taste
Gör så här:
Skala gurkor och äpplen och lägg i mixern tillsammans med resterande ingredienser utom olivoljan. Var sparsam med saltet och chilin/ cayennepeppar och smaka dig fram. Mixa tills det är helt slätt och smaka av saltmängden och hettan och reglera eventuellt med mer salt, chili/ cayennepeppar om det behövs. Häll i olivoljan och mixa på låg hastighet så det blandas väl. Ställ soppan kallt minst en timme före servering om du vill ha en kall soppa. Om du tänkt äta den rumstempurerad direkt rekommenderas att den står åtminstone 10 min innan servering eftersom smakerna blomstrar ut sig något ytterligare. Toppa gärna soppan med ringlad olivolja, och om du vill ha något crunchigt- hacka lite gurka, paprika, tomat och lök på toppen med!