Canariska nyttiga godisbollar

De här goda bollarna skapades av en slump! Jag ville göra något med färdigsmaksatta dadlar man köper i mataffären! För ett tag sedan gjorde jag ett test av de olika smakerna och fick massvis över som jag tröttnade på att äta enbart! Dom fick istället hoppa ner i detta receptet! När de söta ”godis-smaksatta” dadlarna mixades med tahini och kokos blev det inte bara härligare konsistens jämfört med dadlarna enbart, utan också en fantastiskt god smakbrytning, lite som fudge i både smak och textur. Bollarna blev ganska kletiga, vilket var bra för då kunde dom absorbera mer av de goda jag rullade dom i!

Testet för de smaksatta dadlarna hittar du i den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=_P8dNinESVQ&t=117s

Så vad rullade jag dom i då för att få den canariska tuchen? Jo nämligen Gofiomjöl. Gofio är en canarisk delikatess jag köpte på Gran Canaria, där dem använder det som smaksättning i nästan allt! Gofio är rostat sädesslag, ofta majs, men det rostas på ett speciellt sätt för att det ska få en magisk umamismak. Smaken är inte söt men väldigt karamellig och kolalik- speciellt när den blandas med något sött. Väldigt varm och djup smak som är svår att beskriva och svår att ersätta till något annat. Men vet du vad? Om du inte har detta så blir det ju givetvis väldigt goda godisbollar utan! man kan rulla i kokosflingor, sesamfrön eller mandelmjöl till exempel istället, mums!!!

Receptet i videoform: https://www.youtube.com/watch?v=rX3T5DF7fn4

Receptet i skriftlig form:
Du behöver:
2 dl torkade dadlar, helst smaksatta med valfri smak/ 0,8 cup flavored dried dates or regular
5 färska mjuka dadlar/ 5 fresh soft dates
2 msk tahini/ 2 tbsp tahini
1 kokosflingor/ 0,4 cup coconutflakes
Gofiomjöl, ca 1/2 dl (gärna blandat med 1 tsk björk eller kokossocker) att rulla i, alternativt sesamfrön, mandelmjölk eller kokosflingor/ gofio, about 3 tbsp+ 1 tsp coconutssugar or birchsugar to roll in, or substitute with sesameseeds, coconutshreds, or almondflour

Gör så här:
Hacka de smaksatta dadlarna i små bitar och lägg i matberedaren. Om man inte hackar dom innan så kommer dom fastna i knivarna, så missa inte detta steget! Lägg även ner tahini och kokosflingor i matberedaren, samt de färska dadlarna. Kör matberedaren tills det liknar en deg. Forma till bollar, cirka 15 stycken. Blanda cirka en halv dl gofiomjöl med björksocker eller kokossocker i en skål. Rulla bollarna i detta. Servera eller låt stå! Håller sig bra utan kylskåp, om det inte är varmare än rumstemperatur, men har du tillgång till ett kylskåp så är det att föredra!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.