Gudomlig krusbärspaj med äpple, raw vegan recept


Bjud på gofika med gott samvete! Här kommer en paj att imponera vännerna och familjen på!!! Använd krusbär när dom är i säsong, och byt ut dom till päronbitar eller vindruvsbitar när det inte är säsong, mums!!!

Till en paj behöver du:
0,75 dl linfrön
2 dl hackade valnötter eller pekannötter/ 0,8 cup of chopped pecans or walnuts
1 dl kokosmjöl/ 0,4 Cup coconutflour
2-3 msk mandelsmör eller annat nötsmör/ 2-3 tbsp almondbutter or other nutbutter
3,5 msk mesquitepulver (i nödfall- ersätt till kokossocker om du inte har detta!)/ 3,5 TBS mesquite powder or optional use coconutsugar
1/4 tsk salt/ 1/4 tsp salt
2 tsk kanel/ 2 tsp of cinnamon
3-5 msk vatten/ 3-5 tbsp water
4 dl krusbär/ almost 2 cups gooseberries
4 dl grovrivet äpple (packat mått)/ almost 2 cups shredded apple (packed)

Tips! Se videon för exakta anvisningar och tips för att göra pajen: https://www.youtube.com/watch?v=A6J3_XLOQ0M&t=318s

Gör så här:
Mal linfröna till ett mjöl i en stark mixer, kaffekvarn eller mortla dem fint. Lägg dem i en bunke. Lägg över alla ingredienser förutom krusbär och äpple. Massera med händerna så att det blir smuligt. Man ska kunna forma degen något men den ska ändå vara lite smulig, justera med vatten, lite i taget. Tryck ut hälften av degen i en pajform, gärna i glas. Blanda grovrivet äpple och skurna krusbär med citronjuice och sprid blandningen över pajbotten och smula över resten av degen med händerna, tryck till lite lätt. Ställ in pajen i ugnen/ torkugnen på 60 grader 1,5-2 h alt. 3 timmar på 42 grader, dock kan man lika gärna ha 60 grader eftersom temperaturen på själva pajen inte hinner komma upp i så hög temperatur på den tiden. Servera direkt! Överbliven paj håller sig inte mer än en dag i kylskåpet, frys isåfall in rester (om du får några!).

Tips på tillbehör:
– Kokosyoghurt i sin enkelhet eller blandat med honung/annan flytande sötning eller möjligen björksocker och vanilj (400 ml kokosyoghurt+1-2 msk valfri flytande sötning+1/2-1 tsk äkta vaniljpulver är en bra blandning)
– Kokosgrädde i sin enelhet.
– Vaniljkräm gjord på 2 dl blötlagda cashewnötter som mixas slätt med 1 moget päron, ½-1 tsk äkta vaniljpulver, ev. en nypa kardemumma om man vill. Justera vätskan utefter hur tjock du vill ha den.
– Avokadokräm gjord på 1 avokado som mixas med 4-5 dadlar, juicen av 1 citron, ½ tsk äkta vaniljpulver, vatten eller vegetabilisk mjölk efter smak.
– Vaniljkräm gjord på 2 dl cashewnötter, 1/2 avokado, 1/2-1 tsk äkta vaniljpulver, 2-3 msk valfri sötning t. ex honung+ vatten efter smak.
– Bananglass- mixa frysta bananbitar (frysta minst ett dygn) i en matberedare till glassliknande textur.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.