
Den här smörgåstårtan är perfekt lyxig bjudmat! Den går fort att göra, saftig, hyfsat lätt, är fylld av smak och bara sååå otroligt god! Toppa med vad du vill och garnera med vad du vill, använd din fantasi och ha skoj!
Den här smörgåstårtan är lagom att göra på en plåt och den räcker till cirka 10 portioner.
Du behöver:
En brödlimpa, jag använde ”Pågen levain rustikt surdegsbröd” vilket ger cirka 16 skivor utan kanterna, men du kan använda vilket bröd du vill i liknande storlek och format.
Fyllning 1:
300 gram kokta rödbetor (finns färdigkokta att köpa)
1/2 tub tartex vegetarian paté (ca 5-6 msk), använd original eller vitlök/örter (liknande spread eller växtbaserad philadelphia funkar också bra här!)
4 mjölksyrade eller inlagda gurkor (cornichon), hacka fint och mät till 1 dl
cirka 1-2 dl kokosyoghurt eller sojayoghurt (för krämighet- valfritt)
ev. lite extra senapsfrön, dill/kryddor och annat gott som du kan sila från gurkorna
Mittenlager:
500 gram morötter
Fyllning 2:
1 sats rawvegansk skagenröra, följ receptet som finns här: https://rawvegan.se/2016/06/21/raw-smakrik-skagenrora-till-agghalvor-palagg-eller-tillbehor/
Topping:
2 dl kokosyoghurt, soja fraiche eller liknande, alternativ mosa 3 avokados med liten skvätt citron och en nypa salt
Gör så här:
Börja gör fyllning 2, alltså skagenröran, klicka på länken och följ receptet. Ställ åt sidan och gör resten.
Skär av kanterna på brödet. Dela sedan bröden på mitten för att de ska bli lite mindre, man kan även dela så en brödskiva blir till 4 bitar om man vill. Lägg ut hälften på en plåt.
Finhacka rödbetorna och minigurkorna till fyllning 1 och mosa ihop väl med resterande ingredienser. Bred ut rödbetsröran på bröden.
Grovriv hälften av morötterna och finriv hälften, alternativt grovriv allt för mer textur om du vill. Sprid ut morotsrivet på rödbetsröran. Bred på skagenröran på morotsrivet.
Lägg på resterande bröd så det täcker på toppen och bred ut kokosyoghurt, soja fraiche eller avokadoröra. Garnera med valfria grönsaker, örter, nötter, frön etc. Servera direkt eller låt allt sätta sig i kylskåpet några timmar eller över natten.