Kombinationen av kryddorna och chiafröna (som ger lite ”romkonsistens”) gör att den här röran smakar läskigt likt skagenröra. Enda skillnadena på riktig skagenröra och den här är att det inte finns något spår från fisk och skaldjur, inga aromer, socker eller olja. Den är fräsch och alla gillar den. Servera den i urgröpt zucchini så blir det som ”ägghalvor”. Blir det röra över så kan du göra en god räksmörgås, kanske ha som ett tillbehör till salladen eller som grönsaksdip.

Du behöver:
– 1,5 msk chiafrön+ ½ msk äppelcidervinäger (kan bytas mot citron), 4 msk vatten, ½ tsk salt
– 2 dl cashewnötter
– 1 dadel
– 1 msk pepparrot
– 1 msk dill (fryst funkar bra!)
– ½ tsk vitpeppar
– 3/4 tsk torkad dragon
– 2 tsk kelp pulver*
– 1 tsk dijonsenap, eller 1/3 tsk senapspulver
– 1 krm gurkmeja
– 1krm vitlökspulver
– skalet från 1 citron eller 2 droppar eterisk citronolja
– 1 msk finhackad gräslök
– 1 msk finhackad rödlök
– 1,5 dl vatten
– ev. innehållet av 2 kapslar probiotika
*Kelp pulvret ger en lite mer ”havskänsla” samt att det är väldigt rikt på mineraler. Du kan byta ut detta mot någon annan alg t. ex dulse om du inte har det hemma. Det går även bra att utesluta.
Gör så här:
Blötlägg chiafröna i ½ msk äppelcidervinäger/citron, 4 msk vatten och ½ tsk salt över natten. Blötlägg även cashewnötterna. Kör cashewnötterna i matberedaren/ i en stark mixer med alla ingredienserna utom chiafröblandningen, gräslöken och löken tills det blir slätt och krämigt. Rör därefter ner chiablandningen, finhackad gräslök och rödlök och blanda runt ordentligt. Om du hade i probiotika i någon form låter du röran stå framme i rumstemperatur ca 4 timmar. Det som probiotikan gör är att den ger en lite ”yoghurtkänsla” samt en lite fluffigare konsistens. Dock kan kan du utesluta det om du inte har det hemma! Röran blir godast om den får stå i kyl några timmar/ en dag innan servering, då sätter sig smakerna!
En kommentar Lägg till din