Rawfood bröd med Quinoa & sesam

on

20150416_150652Bröd bröd brööööd!! Jag får aldrig nog, bröd i alla dess former och smaker…alltså nu är det rawfood bröd jag pratar om, inte ”vanligt”, bakat, jäst, och med socker. Jag använder mig av hela grynen, alltså köper jag aldrig något mjöl. I rawfood är helt skalat bovete det vanligaste grynet (egentligen är bovete en ört) man använder, då det är så enkelt att använda, nyttigt och gott dessutom, det är en bra bas helt enkelt. Något som många däremot missat i rawfood är quionoa! Med sin härligt nötiga smak gör den sig jättefin i bröd! Quinoa är dessutom supernyttigt, massor av B-vitaminer, E-vitamin, järn, zink, magnesium. Quinoa är egentligen som bovete, också en ört, men man använder det mer som ett sädesslag kan man säga. Det är släkt med rödbeta och spenat och är dessutom en grym proteinkälla, 14 gram/ 100 gram!!!

Mitt favoritbröd med quinoa är det här brödet, med sesamfrön. Quinoa och sesamfrön har bägge en härlig nötaktig smak som gifter sig med varandra perfekt!
20150416_141414

Det här behöver du till brödet:

– 2 dl vit quinoa
– 1 dl oskalade sesamfrön
– ½ dl gula linfrön
– 1 tsk havssalt

Gör så här:

Lägg quinoa och sesamfrön i en stor skål med vatten och låt stå över natt, eller minst 8 timmar. I en annan skål gör du likadant med linfröna. Efter ca 8 timmar häller du quinoan och sesamfröna i ett durkslag (med små hål så dem inte åker igenom!) och sköljer noga i ljummet vatten. Lägg ner matberedaren. Häll nu av vattnet från linfröna också och försök ”skaka” bort så mycket vatten som möjligt. Kör allt i matberedaren länge, tills det är helt slätt och som en kladdig smet. Häll ut över en bakplåtspappersklädd plåt (gärna teflexpapper!!) och sätt in i torkugn (eller vanlig med luckan på glänt & gärna varmluft med) på 60 grader i två timmar. Skåra därefter bröden i bitar och låt stå inne 1-2 timmar till och vänd dem sedan. Nu är bröden klara efter ca 4-5 timmar beroende på hur mjuka eller hårda du vill ha dem! Förvara i kylen max 4 dagar, eller frys in. Jättebra att ha i frysen dem tinar jättesnabbt och håller sig bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.