Hummus på kikärter-gör det på det bästa sättet!

on

Det här är en hummus med lätt groddade och därefter frysta kikärtor. Genom att grodda kikärtorna så blir dom mer lättsmälta, näringsrika och jättegoda! Genom att därefter frysa kikärtorna så öppnas fibrerna upp så att dom blir mjukare och supersnälla för kroppen! När man groddar kikärtor utan att koka dom behövs lite mer fett än vanligt för att få en bra textur samt också för att smaken ska bli bättre eftersom oxidation av kikärtorna kan ske litegrann när man inte kokar dom. Däremot är det okej, när man äter raw behöver man mer fett för att få en skönare känsla i kroppen, samt att fettet liksom agerar som en ”tillagningsmetod”- det gör allt godare, mer lättsmält. Och det bästa av allt- när fettet kommer från nötter, frön, bra olivolja så är det oerhört hälsosamt och antiinflammatoriskt. Dessa bra fettsyror behövs för att inte åldra huden, för att hålla muskler och leder mjuka samt hjälper det våra organ att fungera bättre. Man hör ofta att man ska äta mindre fett- men detta stämmer endast när man äter lagad mat, eller fruktbaserad rätt/ något som har mycket socker i sig, alltså inte när man äter raw (förutom frukt) eftersom råa fetter är så otroligt bra- och extra viktigt när man äter rå grönsaker eller groddar av något slag!

Det här är en jättegod hummus som du äter som substitut till vanlig kokt hummus- alltså t. ex som pålägg, dipp, tillbehör till mat, snacks etc. Vill du testa en magisk hummusdressing utan kikärtor borde du kolla in min sallad/dressingbok!!! Den hittar du här:https://rawvegan.se/2024/09/24/3-nya-bocker-wow-det-har-vill-du-inte-missa-bar-dressingar-smoothies/

Till den magiska kikärtshummusen behöver du:
– 1,5 dl kikärtor, råa/ 0,6 Cup dry chickpeas
– 1 citron, skal och saft/ 1 lemon, the juice & zest
– 3 msk tahini r/ 3 tbsp tahini
– 2 vitlöksklyftor/ 2 (opt more) garlic cloves
– valfritt: 1/2-3/4 tsk salt/ 1/2-3/4 tsp salt
– 2 tsk spiskummin/ 2 tsk spiskummin
– 1 tsk malen koriander/ 1 tsk malen koriander
– 1 tsk torkad mynta / 1 tsp torkad mynta
– valfritt: 1-3 msk olivolja/ 1-3 tbsp olive oil or water-valfritt: chili eller cayenne/optional: chili or cayenne

Här finns en video om hur dom gör: https://www.youtube.com/watch?v=F-lZEbs8VGg
Gör så här:
Blötlägg kikärtorna i vatten 18-24 timmar. Fördelaktigt om du byter vatten efter halva tiden, men om du glömmer det så gör det inget. Skölj kikärtorna väl och peta bort eventuellt dåliga kikärtor (om du hittar några med mörka fläckar till exempel). Lägg kikärtorna i en vid bunke, durkslag eller groddlåda 1-2 dygn. Frys in kikärtorna minst 12 timmar. Tina kikärtorna i ett durkslag genom att spola varmvatten på dom. När kikärtorna tinat så lägger du dom i en stark mixer, t. ex vitamix, om din mixer inte är så stark eller har e mixerstav rekommenderar jag matberedare istället. Lägg i alla ingredienser utom olivolja. Mixa tills det är helt slätt. Du kan behöva ha i ett par msk vatten eller olja när du mixar för att det ska snurra runt. Hummusen är bäst när den inte är för lös så ha endast i litegrann i taget. Häll upp hummusen i en skål och toppa eventuellt med olivolja och cayennepeppar eller chili. Servera direkt! hummusen håller finfint i kylskåp cirka 4 dagar!

2 kommentarer Lägg till din

  1. Profilbild för Margareta Pettersson Margareta Pettersson skriver:

    Hej!

    Kul o intressant med Dina läckra raw utskick.
    Jag har ny mailadress:
    meta.malmon@gmail.com.

    Denna (mape42@hotmail.com) gäller ej längre.
    Välkommen på min nya epostadress 😊

    Vänligen/Margareta

    Skickat från Outlook för Androidhttps://aka.ms/AAb9ysg


    Gilla

    1. Profilbild för Victoria Victoria skriver:

      Stort tack! Du är välkommen att klicka in dig på prenumerationsknappen på bloggen med din nya mejladress 🙂 ! Jag kan tyvärr inte ändra eller lägga till någon, detta av regler.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.