
”Bland de godaste semlor jag ätit” sa mina gäster! Jag lovade att dela med mig av receptet, men bättre att lägga ut det här, så fler kan ta del av det! Nyttiga och dundergoda recept bör ju alla kunna ta del av! Nu är det ju trots allt snart semmeldagen/ fettisdagen. Semmelbullarna är helt fria från gluten, säd/gryn, nötter, jäst, och socker och dem är helt veganska, vilket gör att det är något som passar alla! Genom att basera receptet på kikärtor eller gula ärtor får vi i oss massa näring och det svider inte heller så mycket i plånboken. Receptet är enkelt, går hyfsat fort att göra då bullarna inte behöver jäsa! det enda du ska komma ihåg är att blötlägga kikärtorna/gula ärtorna dagen innan! Och jag lovar dig, trots kikärtor eller gula ärtor blir smaken inte märklig, smaken är liksom bara magiskt god- som en bulle ska vara! Liksom lika goda som om dem vore baserade på mjöl, ingen skulle kunna gissa att de vore kikärtor eller gula ärtor i!
Fira fettisdagen med mig på tisdag och blötlägg dina kikärtor eller gula ärtor på måndagen! Eller gör allt i förväg! Bullarna kan man göra dagen innan eller frysa in dem! Gör man dem tidigare är det alltid godast att frysa in dom när dom svalnat istället för att ha dom framme, även om det går bra, men saftigheten bevaras bättre i frysen. Receptet ger 8 bullar, så istället för att halvera satsen om du inte tror ni äter så många där hemma, gör 8 på en gång, perfekt att ha i frysen! Eller dubblera receptet, och gör ännu fler…

Receptet finns i videovariant här, där får du massvis med information och tips: https://www.youtube.com/watch?v=T76T3OKUBKk
Till receptet för 8 st semlor:
Till bullarna behöver du:
4 dl torra gula ärtor eller kikärtor*/ 1,7 cup dry yellow peas or chickpeas
1,5 tsk kardemumma, gärna hela frön som du mortlar själv/ 1,5 tsp cardamon
1/4 tsk salt/ 1,4 tsp salt
3 dl äppeljuice/ 1,25 cup apple juice
2 tsk bikarbonat/ 2 tsp bakingsoda
1 msk pressad citron eller äppelcidervinäger/ 1 tbsp lemonjuice or applecidervinegear
5,5 msk psylliumhusk/ 5,5 tbsp psyllliumhusk
Mandelmassa:
1,5 dl mandel/ 10 tbsp almonds
6 färska dadlar/ 6 fresh dates
1 liten bittermandel eller 1 droppe bittermandelarom (valfritt)/ 1 small bitter almond or 1 drop
3/4 dl vatten
Grädde:
2 dl cashewnötter/ 0,8 cup cashews
150 gram skalad zucchini (ca 2/3 ev en hel)/ 150 grams zucchini, peeled
3-4 färska dadlar/ 3-4 fresh dates
1/2 tsk äkta vaniljpulver (går att utesluta)/ 1/2 tsp vanilla bean powder
Valfri finish:
Lucumapulver eller mandelmjöl/ lucuma powder or almond flour
Gör så här:
Börja med blötläggningsmomenten. Ta fram tre skålar. Lägg i de gula ärtorna/kikärtorna i en skål, gärna med 1/2 tsk bikarbonat (inte nödvändigt, men gör dem mjukare och mer lättsmälta). Lägg i mandlarna i den andra skålen. Och lägg i cashewnötterna i den tredje skålen. Fyll alla tre skålar med vatten och låt stå över natten/ upp till 12 timmar.
Börja med semmelbullarna. Häll av vattnet från de gula ärtorna/ kikärtorna i en sil och skölj väl. Lägg dem i en mixern ihop med äppeljuicen och salt mixa så slätt det går. Häll över allt till en bunke. Tillsätt malen/mortlad kardemumma och psylliumhusk och blanda runt ordentligt, gärna med händerna så att det inte blir några klumpar. ”Degen” är lösare än en vanlig bulldeg men det ska vara så. Tillsätt nu bikarbonat och häll citronjuice eller äppelcidervinäger över den. Det kommer bli en pysande effekt- vilket är precis det du vill- för nu är bikarbonatet aktiverat och kommer göra att bullarna blir luftiga och fluffiga. Blanda allt noga med händerna och klicka ut 8 klumpar av degen på en smörjd bakplåtspapper eller teflexpappersklädd (behöver ej smörjas) plåt. Rund till varje klump så det blir som en bulle, man kan ha lite blötade händer så går det lättare. Sätt genast in i ugnen på 150 grader i cirka 30 minuter. Ta ut och låt svalna minst 30 min innan du skär i dem.
Gör nu mandelmassan. Häll av vattnet från mandlarna i en sil och skölj väl. Lägg dem i matberedaren med finriven bittermandel (om man vill), urkärnade dadlar, och vatten. Kör tills det är slätt, lite textur gör absolut inget. Du kommer få stanna maskinen ibland och putta ner från kanterna med en slickepot eller sked. Häll över i en skål och du behöver inte diska matberedaren.
…För nu ska vi göra grädden! Häll av vattnet från cashewnötterna i en sil och skölj väl. Lägg dem i matberedaren ihop med resterande ingredienser och kör i matberedaren tills det är så slätt som bara går. Du kommer få stanna maskinen ibland och putta ner från kanterna med en slickepot eller sked. När det är så slätt det kan bli så kommer det troligen vara en pytteliten textur, för vissa gör detta inte något- den är ju så god! MEN om du vill ta den här grädden från en hemma-kock-nivå till en high-end-nivå, så häller du över allt i en mixer och mixa, då kommer du se att den blir superslät och jättefluffig å krämig- så som en grädde ska vara! Man kan också göra grädden direkt i mixern, men då behöver man finriva zucchinin innan eftersom man annars kommer behöva tillsätta vätska vilket vi inte vill då texturen på grädden behöver vara tjock så den inte rinner ur semlan!
Montera nu semlorna. Skär av ett ”lock”, alltså cirka 1/3 av översta delen av bullen. Bre mandelmassa på bullarna. Klicka sedan på grädden och lägg sedan försiktigt på locken. Pudra gärna med mandelmjöl eller lucumapulver för en elegant finish! Servera som den är eller gör hetvägg- alltså att man serverar den i en skål med varm valfri mjölk och kanel!
*Gula ärtor ger en liten nötig/ ärtig bismak, som dock är väääldigt god i det här fallet, kikärtor är ett neutralare alternativ. Men gula ärtor kan köpas svenska och är billigare så det är en avvägning!
Nötfria alternativ:
Mandelmasse-alternativ:
– Byt ut mandlarna mot solrosfrön. Solrosfrön har mindre smak än mandlar, du kan därmed tillsätta 1 msk tahini eller rostat solrossmör för mer smak eller rosta 1/3 av solrosfröna (dessa blötläggs inte) i receptet, och då endast blötlägga resterande 2/3 av solrosfröna i receptet och sedan mixa det likt mandelmassan.
– Gör ett en god fikonmarmelad istället för mandelmassa: Blötlägg 2 dl torkade fikon med vatten så det precis täcker dem och låt stå cirka 4 timmar. Kör fikonen i matberedaren till en hyfsat slät massa, använd detta fikonmos istället för mandelmassa. Överblivet blötläggningsvatten kan du dricka upp som en hälsoshot eller använda till bakning, smoothies eller något annat.
– Nutella är gott istället för mandelmassa, hälsosamt recept på det hittar du här: https://rawvegan.se/2016/07/06/raw-nutella/
– Man kan också gör tahinichokladmos, recept på det hittar du här: https://rawvegan.se/2024/11/19/basta-frokexpalagget-notfri-nutella-typ-snabbt-recept-sockerfri/
– Märgärtsmarsipan, receptet hittar du på den här sidan när du skrollar ner lite: https://www.rosendalstradgard.se/semmelbonanzan-gar-mot-sitt-slut/ . Men för att göra den här varianten hälsosam, och minst lika god så rekommenderar jag att du byter ut florsockret till björksocker eller kokossocker, och att du byter ut rapsoljan till camelinaolja eller kokosolja. Man kan också tänka sig att kallpressad solrosolja eller avokadoolja går bra som substitut.
Grädd-alternativ:
– Byt ut cashewnötterna till solrosfrön eller skalade sesamfrön. Du kommer få en bismak av fröna, men det blir ändå väldigt gott, en god bismak!!!
– Köp ett paket kokosgrädde och vispa med elvisp. Kokosgrädden måste vara kyld för att kunna vispas. Skaka burken, ställ i kylskåp ca 8 timmar och vispa grädden till en en fluffig konsistens.
– Använd färdigköpt eller hemmagjord kokosyoghurt, mandelyoghurt, sojayoghurt eller havreyoghurt istället för grädde. Observera att det behöver vara en tjockare yoghurt så det inte rinner när du toppar din semla med det!