Ersätta ”vanlig” mat med rawfood

on
 • Bröd- Bröd kan man äta mängder av! Antingen ersätter man brödet med äppelskivor, zucchini eller gurkskivor, eller så gör man rawfood bröd/ kex, fröknäcke eller grönsakskex t. ex.
 • Pasta, ris, potatis- Att ersätta dessa utfyllnader/kolhydrater vi är vana vid använder vi istället oss av näringsrika ersättningar, t. ex groddar, grönsaksnudlar, blötlagt bovete, hirs, havre eller quinoa.
 • Yoghurt- avokado och banan (ev lite vaniljpulver) är en jättebra yoghurtersättning, även bovete som man blötlägger och mixar med bär och ev avokado, dadlar och banan, havreyoghurt, krämiga smoothies.
 • Ost- När det kommer till ost gör jag min egen, lite receptidéer kan ni finna här. Annars när det gäller färskost använder jag mig av blötlagda nötter/ frön som jag mixar med olika örtkryddor, grönsaker mm.
 • Grädde, sås- Att ersätta vanlig grädde är ganska enkelt, jag brukar göra baserna på blötlagda nötter/ frön och mixa ihop med olja/ vatten till en fluffig konsistens, vill man ha nöt och fröfritt funkar annars kokosgrädde och avokado bra att ha som bas.
 • Kött & fisk- Äter man rawfood kommer man märka att kött och fisk egentligen bara är utfyllnader och att dem inte bidrar med något mer än lite koncentrerat protein som vi egentligen inte kommer ha nytta av, då det proteinet bara försurar oss. Vi får allt vi behöver genom växtriket. Men vill man ha något som fyller ut istället för köttet så funkar skalad rå aubergine och svamp väldigt bra, även blötlagda nötter funkar bra. För att få havssmaken som finns i fisk och skaldjur använder vi alger.
 • Ägg- Ägg är samma som kött & fisk, en onödig försurande och bakteriefylld utfyllnad till maten. Men ägg fyller faktiskt ibland en funktion, och det är att det binder om man t. ex gör bröd eller biffar. För att ersätta detta gör jag en äggersättning med chiafrön, 1 msk chiafrön+ 3 msk vatten som stått och svällt ca 10 min = 1 ägg. Man kan även använda sig av linfrön istället. Andra ingredienser som binder bra är proteinpulver (då av hög råkvalité som t. ex hampapulver, groddat rårisprotein, ärtproteinpulver) och kokosmjöl.
 • Mjöl- Mjöl gör jag genom att blötlägga bovete, linser, quinoa, havre mm (och ev grodda) för att sedan torka i ugnen och mala ner till ett mjöl. Annars funkar kokosmjöl, olika proteinpulver jag nämde ovan, mandel eller andra nöt och frömjöler bra.
 • Smör- Smöret är lätt att ersätta genom att använda mosad avokado, nöt & frö smör, kokosolja.
 • Glass- ”Vanlig” glass byts ut och görs på baser av banan, avokado, grönsaker, frukter och nötter. Efter att ha smakat rawfood glass kommer du aldrig vilja ha ”vanlig” igen!!!
 • Godis/desserter- Godis och desserter är väldigt lätt att ersätta, man kan använda sig av t. ex raw choklad, dadlar (fyll dem med tahini t. ex) och olika rawfood bakverk! Tips på efterätter och sötsaker finner du här.
 • Sötning- Att ersätta socker är busenkelt! Det jag använder som sötning är banan (& annan frukt), dadlar, kokossocker, kokossirap, mesquite, carob, lucuma, björksocker. Stevia är okej att använda vid försiktighet då det är otroligt koncentrerat, det är lätt att lura smaklökarna med det, därför använder jag väldigt sällan stevia.
 • Läsk, saft, vin, öl, & drinkar- Ersätts enkelt med juicer på grönsaker, frukt och bär, eller en smoothie med blötlagda nötter/frön eller hampafrön istället för äggtoddy/andra mjölk & gräddrika drinkar.mmdownload - Kopia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.