Raw granola med choklad chock!

chokladgranolaOavsett om det är yoghurt, chiapudding, gröt, smoothie, vegetabilisk mjölk eller fruktsallad så kommer den här granolan piffa upp vilken tallrik som helst! Den här granolan är så god att du egentligen inte ens behöver tillbehör, ät den rakt av som snacks om du vill! Smaksättningen är i huvudsak choklad, och jag har även valt att ha i kakaonibs (krossade kakaobönor, finns att köpa färdigt) vilket ger ytterligare en djuphet, god smak och crunch. Granolan är även väl balanserad så du får i dig en bra balans mellan omega 3 och omega 6 fettsyror tack vare de omega 3 rika hampafröna och chiafröna. Hasselnötterna bidrar med mycket folsyra, vilket är extra viktigt för veganer. Du får ett stort  ös av aminosyror från bovete och fröna. Kolhydrater av bästa kvalité får du även från bovete men också från banan som är den enda sötningen i receptet.

Ingredienser:

  • 2 bananer/ 2 bananas
  • 1 dl kakaonibs/ 0,4 Cup cacao nibs
  • 1,5 dl hackade hasselnötter (kan ersättas med hampa, pumpa eller solrosfrön för nötfri variant)/ 0,6 Cup hazel nuts
  • 2,5 msk (raw) kakao/ 2,5 TBS raw cacao
  • 1/2 tsk havssalt/ 1/2 tsp sea salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver/ 1/2 tsp vanilla bean powder
  • 1,5 msk chiafrön (linfrön funkar också)/ 1,5 TBS chia seeds (or flax seeds)
  • 4 dl helt skalat bovete som du blötlägger i rikligt med vatten minst en timma innan, och sedan sköljer väl i ett durkslag./ 1,6 Cup dry buckwheat, soak them at least 1 hour
  • 1, 5 dl hampafrön alt. andra frön eller kokosflingor (men helst hampafrön då det bidrar med den bästa fettbalansen) / 0,6 Cup hempseeds or other seeds or shredded coconut
  • 1-3 msk lönnsirap eller honung om du vill ha det sötare, dock är det mycket gott utan/ 1-3 tbsp maple syrup if you want a sweeter granola, but its really delicious without

Gör så här:

Mixa bananena, kakao, vaniljpulver, och salt till en slät smet. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten, blanda runt med en sked så att smeten blir jämt fördelad. Sprid därefter ut smeten på en plåt. Sätt in i ugnen 12-15 h på 42 grader eller tills det är HELT torrt, blanda gärna runt det emellanåt och smula sönder i små bitar så går det snabbare* (det går även att köra ca 20-30 min på 175 grader om man inte vill ha granolan raw, men lovar, det blir en helt annan grej+ att näringen, livskraften och smakerna behålls) När granolan svalnat helt, häll upp i en stor glasburk med lock, där håller den sig lääänge, men den brukar knappast bli gammal!

*Man kan strunta i att smula den i bitar utan göra den som kakor, istället för att göra granola av det, perfekt till fikat! Liksom perfekt att ha i väskan när man reser etc.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.