Vegan pesto med sojabönsgroddar

on

20150315_192709-1Den här peston är lite mer ”matig” än en vanlig klassisk pesto, vi tackar sojabönsgroddarna för det. Konsistensen påminner lite mer om hummus än pesto egetligen, men vill man kan man ha i mer olja eller vatten så att den blir lösare. Genom att använda sig av groddade sojabönor och pumpafrön istället för pinjenötter blir den här peston ett betydligt billigare alternativ till vanlig pesto samt att den mättar mer och faktiskt är minst lika god. Favoriten är att servera peston med zucchininudlar och lite vitlöksgroddar på toppen, annars är det väldigt gott att ha den här peston som dippsås, smörgåspålägg, tillbehör till sallad eller som fyllning i en raw lasagne. Jag har testat att äta råa sojabönsgroddar, och även testat att göra det här receptet med det, jag mådde absolut inte dåligt av det och skulle kunna tänka mig att göra det igen, dock sker det en viss osäkerhet om att äta större bönor (ej kikärtor som hör till ärtfamiljen) helt råa, därför har jag valt i detta receptet att skriva med att du ska koka dem. Förmodligen kan du äta dem råa om det känns bättre, men jag skulle inte rekommendera det.

20150325_193817För att göra ca 8 dl pesto behöver du:

  • 1,5 dl råa ljusa sojabönor (eko)/ 0,6 soybeans, dry
  • 2 dl pumpafrön (blötlags minst 4 timmar innan)/ 0,8 Cup pumpkin seeds
  • 2 dl torkad persilja+ 3 dl olivolja som du blandar i en skål som får stå minst 4 timmar/ 0,8 Cup dried parsley soaked in 1,2 Cup olive oil
  • 50 gram fryst basilika/ 50 grams of frozen basil
  • 4 vitlöksklyftor/ 4 cloves of garlic
  • 1 tsk havssalt/ 1 tsp sea salt
  • 1 pressad citron/ 1 lemon, the juice
  • svartpeppar/ blackpepper

20150325_194024-1Gör så här:

Blötlägg sojabönorna i ca 24 timmar. Grodda i 2-3 dagar (förslagsvis i ett durkslag liknande kikärtorna som när jag gjorde hummus) . Glöm inte vattna dem 2-4 ggr/dag. Du behöver inte grodda dem utan egentligen kan du bara koka sojabönorna enligt förpackning, men dem blir otroligt mer lättsmälta och mer smakrik om du groddar dem. När groddarna sedan är klara, kokar du dem på svag värme i ca 30 min, låt dem därefter svalna. Häll av vattnet från pumpafröna i ett durkslag och skölj dem. Lägg dem sedan i matberedaren tillsammans med persiljan och olivoljeblandningen+ resten av de andra ingredienserna utom svartpeppar. Kör länge tills pestoröran är slät och fin. Vill du ha den lösare tar du i mer olja. När du tycker den känns lagom i konsistens drar du över några drag svartpeppar (ös på ganska mycket) och blanda sedan runt! Färdigt! Peston håller sig i kyl ca 3 dagar om den nu skulle kunna bli så gammal 😉
20150325_200457

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.