Allt om ”Vitamin T”, bland de viktigaste som finns!!!

Idag har vi otroligt mycket brister. Varför vi har brister beror på många olika saker, men den främsta anledningen är förmodligen faktiskt kopplat till stress på ett eller annat sätt. Vi slänger i oss maten, vi bryr oss knappt om vad som slinker ner, vi vill bara att det ska gå fort. Lunchrasterna på arbetsplatser är på tok för korta och vi prioriterar inte alls att tugga maten. Det här är så viktigt att jag valt att kalla detta för ”vitamin T”. När vi tuggar maten ökar dess näringsupptag flera gånger om i kroppen, vi blir mer mätta utan att överäta, vi belastar våra kroppar mindre, vi spar pengar eftersom vi inte behöver äta lika mycket, hyn blir bättre, mindre slaggprodukter bildas i kroppen, vi sover bättre och får en ökad matsmältning. De flesta magproblem kan troligen komma från för dålig tuggning av maten och att vi äter när vi är stressade eller i lägen då kroppen inte är redo att processa mat. Det som händer när vi inte är i ett läge för att processa mat eller att vi tuggar för dåligt är att mindre blod går till magen, vi tillverkar mindre enzymer och saltsyra vilket är nödvändigt för en god matsmältning. Matsmältningen börjar redan i munhålan, därför är det så viktigt att vi inte missar den delen. Stärkelse bryts ner i munhålan med hjälp av enzymer som bildas när vi tuggar, när stärkelsen är fullt nedbryten ska det bli en söt smak i munnen och i en texturlös konsistens, då är maten redo att sväljas.

Hur man tuggar:
– Stoppa inte in för mycket mat i munnen på en gång. Svårt? Ja, det kan det vara eftersom många har som ovana att häva in för stora tuggor på en gång. Prova ät med pinnar eller med en tesked.
– När maten är i munnen, stäng munnen och låt tänderna och tungan göra sitt jobb för att flytta runt, finfördela maten.
– Tugga långsamt, njut av alla goda smaker, koppla av. Tugga ca 30-50 gånger.
– När maten tappat sin textur är den redo att svaljas.
– Drick aldrig till maten eftersom de späder ut de viktiga enzymerna och detta gör även att kroppen bildar mindre egna enzymer. Om du nu verkligen vill dricka till maten, drick så lite som möjligt och gärna något varmt, inte kokande, men ca 40-60 grader, eller drick någon fermeneterad dryck, t. ex kombucha.

Se videon för mer tips och information kring detta:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.