Rawfood taco kex

on

Jag vet inte om jag ska kalla detta receptet för kex eller chips. Dem är goda som chips att man liksom kan äta dem utan tillbehör en efter en…samtidigt kan man också äta dem mer som kex…med kanske någon god avokadoröra t. ex, hmmm… Goda nyheter är iallafall att dessa är supernyttiga och otroligt smaskiga och kan utan tvekan ersätta vanliga köpe tacochips/kex!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tacochips-1.jpg


Raw taco kex, ca 50 st små kex, eller gör större kex men färre om du vill…
Du behöver:
6 dl majs (köp gärna fryst kravmärkt)
1,5 gul paprika (andra färger funkar också men gul blir snyggast!)
1/2 dl groddat mungbönsmjöl (valfritt men ökar näringsvärdet, ger en nötig tuch och ger bättre textur)
2 dl linfrön
2,5 dl solrosfrön
1 msk lökpulver
1 tsk salt+ extra att sprinkla över
2 tsk paprikapulver
1,5 msk solroslecithin eller olivolja (valfri och inte nödvändig ingrediens, gör kexen något mer spröda)

Gör så här:
Blötlägg solrosfröna minst 3 timmar men helst 6-10 timmar. Tina majsen om du använder fryst majs. Mal linfröna till ett mjöl i en mixer, kaffekvarn eller liknande. Kör alla ingredienser i matberedaren utom linfrömjölet och solrosfröna. När det är helt finfördelat läger du i linfrömjölet och solrosfröna och kör lite till. Solrosfröna ska inte vara helt finfördelade utan mer som finhackade. Bred ut allt på två plåtar klädda med teflexpapper (vanligt bakplåtspapper kan funka med men då fastnar det lite och tar lite längre tid). Sätt in allt i torkugnen på 42 grader ca ett dygn till det är helt torrt. När det gått ca en timma kan du skåra det i bitar och efter ytterligare någon timma kan du vända det och dra av pappret. Om du inte vill göra dessa chips helt raw så kan du ha dem i vanliga ugnen på varmluftsfunktion på högre temperatur kortare tid, men överstig inte 100 grader. När kexen är helt torra och krispiga är dem klara. Låt dem svalna helt och hållet innan du paketerar ner dem i en tätsluten burk/ eller lassar dem ovanpå varandra. Lägg gärna några riskorn i burken så håller sig krispet i kexen sig bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.