Raw vegansk lussebullegröt med apelsintuch med eller utan havre

De här receptet är perfekt till frukost eller lunch en härlig decemberdag för att skapa lite julfeeling! Och yes, det här receptet är så mycket mer än en gröt, overnight oats, eller bircher. Tackvare smak kombinationerna och textur combinationerna som är helt i perfektion gör det att det känns så lyxigt!

Lussebullar är ju väldigt gott i sig och juligt, så tänk dig då hur en gröt med den smaken blir! I receptet har jag även lite apelsinjuice, det smakar inte så mycket apelsin men den lilla tuchen som blir framhäver alla andra ingredienser och ger en fräsch känsla. Vill man kan man också ta bort den och ersätta mängden till mer mandelmjölk, men har du möjlighet, prova med apelsinjuicen, den gör mer än man tror!

I vanliga fall brukar man använda enbart chiafrön i liknande recept, men våga testa att blanda hälften chiafrön och hälften linfrön! Genom att göra det så får vi in en ytterligare textur i gröten vilket gör det mer spännande och roligt att äta. Olika texturer kan förvandla ens smakbild vilket är häftigt! Jag föredrar att använda gula linfrön, för färgens skull, annars i vanliga fall gillar jag de bruna mer då de tillför en nötighet som de gula linfröna saknar. De gula linfröna har däremot en smörighet i sin smak som de bruna linfröna saknar- och den smörigheten bidrar med en mer ”bullig” smak och känsla, så det är ytterligare en anledning varför jag föredrar gula linfrön i de här recepetet. Jag vet att gula linfrön är svårare att få tag på, och har du det inte- kör på bruna linfrön!

Chiafrön finns även de i två färger- vita och svarta! De vita är lite mindre och vackrare i detta receptet, de svarta är större och ger en svag beska när de blandas med citrus, däremot funkar båda bra att använda i receptet eftersom det blir magiskt gott oavsett, men om du har både svarta och vita chiafrön hemma- testa de vita i receptet!

Välj om du vill göra gröten med eller utan havregryn. Med havregrynen blir den lite mer matig och utan havregrynen blir den inte lika matig, men det kan man ju trolla fram med tillbehören istället! Oavsett hur du väljer att göra din gröt så är det en perfekt frukost eller lättare lunch eller middag!

Man kan göra gröten till en julig dessert eller ha till adventsfikan t. ex, blanda då i 1 msk mandelsmör, 2 tsk lucumapulver (om du har) och servera i små fina glas. Toppa med en klick vegetabilisk grädde (kokosgrädde, cashewgrädde t. ex) eller en liten kul bananglass, samt lingon eller granatäpplekärnor på toppen! På så vis så har du gjort en läcker lussebulleparfait!

Lussebullegröt med apelsintuch, ca 1 portion
Du behöver:
1,25 dl mandelmjölk eller jordmandelmjölk*/ ½ Cup almond milk
1 dl apelsinjuice (pressa gärna själv!)/ 0,8 Cup orange juice
2 msk chiafrön eller helst 1 msk chiafrön+ 1 msk linfrön för att skapa fler texturer om man vill/ 2 TBS chiaseeds, or 1 TBS chiaseeds+1 TBS flaxseeds for more diefferent textures
1 dl havregryn (det finns råa/kallpressade att köpa, annars funkar vanliga havregryn), se alternativ nedan**/ 0,8 Cup oats
½ paket saffran/ 0,25 grams of saffron
1,5 msk russin/ 1,5 TBS raisins
1/4 tsk kardemumma/ 1/4 tsp cardamon
1-3 tsk bipollen (valfritt men ger en lite ”kakig” smak samt extra näring)/ 1-3 tsp beepollen (optional)

Tillbehör:
Lingon eller granatäpple/ lingonberries or pomegranateseeds
Ev. banan, päron, äpple eller annan frukt du vill toppa med/ optional other fruits like banana, apple or pear

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå över natten eller minst 5 timmar i kylskåpet. Innan servering kan man värma den en halvtimme i ugnen på 60 grader och sedan röra runt, då blir skålen härligt varm att hålla i samt att gröten blir i perfekt temperatur. Vill man ha en fluffigare, något sötare gröt kan man röra ner en mosad banan i gröten innan servering. Olika chiafrön och olika havregryn märken kan suga upp lite olika mycket vätska, detta kan göra att du kanske behöver tillsätta lite mer vegetabilisk mjölk innan servering. Dessutom är det en smaksak också hur fast/ lös man vill att den ska vara!

*Annan vegetabilisk mjölk funkar bra också, bara det att mandelmjölk och jordmandelmjölk funkar bäst då det ger en riktigt härlig julfeeling och gifter sig så bra med övriga ingredienser!

**Om du inte vill använda havre så kan du hoppa över detta och ta 1 msk extra av chiafrön och lägga till ca 3-4 msk hackade valnötter, då blir det mer som en chiapudding än en gröt, men väldigt gott blir det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.