Vegansk Janssons Frestelse- en familjefavorit på julbordet! Här är receptet!

På julbordet är det ju nice att ha en Janssons Frestelse, det hör ju till eller ja, i detta fallet en Victorias frestelse. En Janssons frestelse innehåller mjölkprodukter, gluten och fisk vilket den inte behöver innehålla för att smaka Jansson och för att smaka riktigt gott. De här receptet visar dig nämligen hur otroligt gott det blir ändå! Rynka inte på näsan när du ser att receptet innehåller alger, det är nämligen så att eftersom de här receptet inte innehåller anjovis, vilket annars ger havssmaken, så kommer algerna in och bidrar med det, utan att smaka ”hardcore” eller märkligt. Kryddorna som anjovis innehåller när den ligger där på sin burk är tillsatta i cashewgrädden i receptet eftersom de här receptet inte innehåller anjovis, för att ändå få den perfekta ”Jansson-smaken”.

Tips!
Servera Janssons frestelse med massor av rawfood frestelser, här kan du se så otroligt många goda rawfood rätter du kan ha tillsammans med din lagade Jansson på julbordet : https://rawvegan.se/2018/11/23/julens-basta-raw-veganska-recept/ Ett tips är också att ha mycket groddar på julbordet. Senapsgroddar, broccoligroddar, klövergroddar, alfagroddar, gröna linsgroddar, svarta linsgroddar, grönkålsgroddar, rödkålsgroddar, rödbetsgroddar och lökgroddar är några groddsorter jag personligen tycker gifter sig bäst med julmat!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är dbdae7c7-29ee-4edd-84d9-26e90d728c08
I bilden ser du stegvis hur man gör, börja med bilden uppifrån!


Du behöver:
15 gram torkad blåstång, knöltång, wakame, dulsealg eller andra torkade alger+ 4,5 dl ljummet vatten*
2 stora gula lökar
1,5 msk tomatpuré
1 kg fast potatis
Lite kallpressad kokosolja, sesamolja, camelinaolja eller avokado olja till formen och. ev löken

Cashewgrädde:
1 dl naturella cashewnötter**
Blötläggningsvattnet från algerna***
½ citron
1,5 msk lönnsirap
1,5 tsk salt
2 lagerblad
½ tsk kanel
1/4 tsk malen muskotnöt
½ tsk malen kryddpeppar
1/4 tsk malen nejlika
½ tsk malen ingefära

Topping:
Ljusa vallmofrön, ca 2 msk (det här är en utséendegrej eftersom det inte är ströbröd i receptet, man kan alltså hoppa över det!

Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i cirka dubbla mängden vatten minst 1 timme. Dela algerna i småbitar och lägg dem i en annan skål med ljummet vatten minst 20 min. Häll av vattnet från algerna, men spara det, du kan sila av det direkt i din mixer och använda som vätska till cashewgrädden. Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg ner nötterna i mixern med algvattnet. Lägg även i alla andra ingredienser till cashewgrädden i mixern och mixa det länge till det är slätt och krämigt. Ställ åt sidan och börja hacka löken. Fräs löken i tomatpurén och ev. ½ -1 msk olja eller bara lite vatten, den ska inte få färg men den ska ändå mjukna något, dock behöver den inte bli helt mjuk. Skala och strimla potatisen. Smörj en form med lite olja och lägg hälften av den strimlade potatisen i botten, sprid sedan ut algerna därpå, lägg sedan på lökfräset och sedan lägger du på resten av potatisen. Häll på cashewgrädden så jämt det går utöver hela formen och sätt in i ugnen på 175 grader (varmluft helst) i ca 1 h 10 min- 1 h 30 min. Låt svalna lite några minuter så den får ”sätta sig” lite innan servering om du orkar vänta liite till. Strö på ljusa vallmofrön om du vill att det ska bli lite vackrare och likna ströbröd på toppen, för jag måste erkänna att en Janssons frestelse, oavsett vilket recept, är inte den vackraste maten precis, men med lite vallmofrön så piffar det upp!

*Om man verkligen inte får tag på alger så kan man ersätta detta med ca 1 dl kapris, dock ger det inte havskänslan och bidrar därför inte lika mycket med den typiska ”jansson-smaken” men det blir mycket gott ändå. MEN please, försök få tag på alger i första hand! 🙂

**Cashewnötter är den neutralaste nöten samt den nöten som tål upphettning bäst, däremot kan man ersätta cashewnötter till macadamianötter eller paranötter i detta receptet och få ett fantastiskt resultat med det med. För ett nötfritt alternativ kan man även ta solrosfrön men då blir det inte riktigt lika krämigt och fint i färgen, samt en liten bismak men det blir ändå ett gott och hyffsat bra resultat. Men i första hand, använd cashewnötter om du kan.

***Om du inte använt alger så får du tillsätta 4,5 dl vatten istället.
Hur gör man en rawfood Jansson då? Lugn, de receptet kommer…i nästa bok 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.