Raw vegansk chokladgröt med en oväntad super ingrediens!

on

Den här gröten har inte bara en god chokladsmak, utan är även boostad med maskrosrotsté. Maskrosrötter kan man plocka själv vissa tider på året och torka, men man kan också köpa det på sproutly, länkar här. Maskrosrot är en bra avgiftare för levern då den är rik på bitterämnen samt att det är väldigt rikt på mineraler. Genom att kombinera den här fina bitterheten med rå kakao eller carob blir det en chokladton i gröten som påminner mer om rostad kakao/ mörk choklad. Testa själv så vet du vad jag menar! Ät gröten till frukost, lunch eller ha den till gofikat vettja!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 156020185_490814698945172_1650164240513039350_n.jpg

Till den här goda chokladgröten behöver du för ca 1 portion (eller 2 små):
1,5 dl bovete/ ½ Cup of buckwheat
1,5-2 msk rå kakao eller 2-3 msk carobpulver/ 1,5-2 TBS of raw cacao or 2-3 TBS carob powder
2 dl starkt maskrosrotsté*/ 0,8 Cup dandelionroot tea (or other liquid of choice)
2 frysta bananer i bitar (färsk är ok men frysta är godare)/ 2 frozen bananas in pieces
1 msk rå honung eller en näve färska urkärnade dadlar att söta med/ 1 TBS raw honey or a handful of fresh dates for sweetener
1/4-½ tsk äkta vaniljpulver/ 1/4-½ tsp vanillabeanpowder
1/4-½ kanel/ 1/4-½ cinnamon

Valfritt: ½ tsk reishi och/ eller cordyceps/ ½ tsp of resihi and/ or cordyceps
Valfritt: en nypa salt/ optional: a pinch of pink salt
Valfritt: 1/4-½ avokado eller en näve fryst acai för extra krämighet/ Optional: 1/4-½ avocado or a handful of frozen acai for extra creaminess

*Maskrosrotsté gör du genom att ta 1 tsk hackade maskrosrötter i 2 dl kokande vatten. Låt dra i minst 40 min och sila därefter av maskrosrotsbitarna. Man kan hoppa detta också om man inte har maskrosrötter och då använda vatten, vegetabilisk mjölk eller kokosvatten som vätska istället. Men rekommenderar att testa maskrosrotsté pga dess hälsobringande egenskaper och dess goda smak i det här sammanhanget!

Gör så här:
Blötlägg bovetet minst 4 timmar. Grodda det helst en dag, men det kan du hoppa också om du inte har framförhållningen. Skölj bovetet mycket noga i en sil och lägg det i matberedaren. Lägg nu alla ingredienser i matberedaren och kör tills allt är helt slätt. Smaka av om du vill ha mer sötma, vanilj, kakao/carob eller nåt annat du tycker passar! kanske vill du ha i mer vätska, vem vet!

Toppa gärna gröten med skivad banan, och lite bittersöta bär t. ex tranbär, lingon eller gojibär om du vill som ger en väldigt fin smakbild med den härliga chokladsmaken! Men ja, du kan toppa med precis vad du vill! Som ni ser på bilden finns där även med lite hackad selleri, vilket är gott då det ger ett saftigt crunch med lätt saltig smak, samt att det bidrar med en fräcshör, men gillar man verkligen inte selleri så kanske det inte är någon höjdare, men jag som älskar selleri tycker verkligen att kombon är klockren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.