Italiensk pasta sallad (men utan pasta!) recept


Genom att byta ut pastan till mungbönsgroddar får en härlig textur i salladen, en kraftfullare smak och mer näring, win-win! Tackvare oljan får groddarna en mjukare mer lättäten struktur och citronen fräschar upp allt i sin perfektion! Vitlöken är där och när osten tillsätts också så får du en perfekt balans i smaker och behöver inga mer dressing-ingredienser, inte ens salt! När man har så smakrika råvaror i sig krävs inte mycket ingredienser! Försök hitta mogna tomater och köp gärna ekologisk basilika eftersom den har mer smak. Om du hittar basilika av sorten Genovese- go for it!!! Den är den godaste om man nu ska gå in på nördnivå!

När det kommer till ost är det pecorino eller parmesan vi är ute efter. Det finns dock väldigt bra substitut till detta i vegansk väg som smakar riktigt bra! I just detta receptet kan jag tipsa om det här (klick!) ostreceptet eller det här (klick) ostreceptet om man vill göra sin egen variant (det är det näringsrikaste godaste alternativet!). Dock finns det som sagt att köpa på marknaden, då kan jag isåfall tipsa om en ost som heter Gondino, den har en ostsmak som är magisk i det här receptet. I nödfall kan man också använda näringsjäst som ostsubstitut, smaken blir inte detsamma men det blir ostigt och gott, dock saknar näringsjästen textur.

Jag rekommenderar att se videon för receptet, där lär du dig mer!



Du behöver (ca 2 portioner):
5 dl mungbönsgroddar (ca 1 dl torrvara från mungbönor om du groddar själv)
400 gram tomat*
1,5 dl riven ”ost” (se tips ovan)
3 msk olivolja
3 msk pressad citron (ca 3/4 citron)
2-3 pressade vitlöksklyftor (efter smak)
1 liten kruka basilika, eller en stor näve basilikablad
Svartpeppar

Gör så här:
Om mungbönsgroddarna är mycket blöta rekommenderar jag dig att torka dom i torkugnen en 15 min för att inte vätskan ska späda ut smakerna i salladen- det är ju så gott när olivoljan och citronen får tränga in i groddarna sen! Lägg groddarna i en salladskål och blanda runt med övriga ingredienser. Om tomaterna (som du skär i tärningar) är väldigt juiciga kan du ta bort lite av kärnhuset (eller slurpla i dig som förrätt!) innan du lägger dem i salladen. Låt gärna salladen stå ca 10 min innan servering!

*Använd gärna bifftomater om du hittar! På bilden har jag använt bifftomater i lite olika färgskiftningar vilket blev mycket läckert och gott!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.