Blomkålsvingar, raw eller ugnsbakade

on

Det här receptet är en riktig delikatess! Det spelar ingen roll om du äter det som förrätt, huvudrätt, mellanmålsnack, bufférätt, tillbehör till annat, vardag, fest… dessa blomkålsvingar passar till alla tillfällen, och är väldigt omtyckta av alla åldrar och smaklökar!

Jag älskar att servera dom ihop med en god rawvegansk dippsås, till exempel caesar, avokado-ranch, ”nacho”sås, sriracha, sötsursås, tzatziki, mojosås, sourcream onion, chili chipotle, blue ”cheese”- och ja, alla dessa såser jag räknade upp (även flera till) finns i min bok ”25 underbara sallader och dressingar” som du kan beställa av mig här: https://rawvegan.se/2024/09/24/3-nya-bocker-wow-det-har-vill-du-inte-missa-bar-dressingar-smoothies/ . En av såserna från boken får du gratis här på bloggen för att testa, så klicka gärna in dig på tzatzikin här: https://rawvegan.se/2024/11/27/godaste-tzatzikin-raw-veganskt-recept/ , den är magisk till blomkålsvingarna, liksom dom andra såserna med!

Blomkålsvingarna är lagom som en huvudrätt ihop med en sallad och sås för 3-4 personer. eller en förrätt/bufférätt för 6-8 personer.

Till receptet på blomkålsvingarna behöver du:
900 gram blomkål
2 dl bovete
3/4 dl linfrön (om du inte har en stark mixer och kan mala dem- använd chiafrön istället)
2 gula lökar (små/mellanstorlek)
juicen från 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
några drag med svartpepparkvarnen, gärna grovmalet
vatten
valfri ingrediens: 3 msk näringsjäst alt. 5 msk riven valfri smakrik ost ( det finns bra växtbaserade alternativ till detta)

Gör så här:
Skär blomkålen i små buketter och frys in den i en påse minst 12 timmar. Blötlägg bovetet i en skål med vatten i samma veva. Tina upp blomkålen på en tallrik ett par timmar i rumstemperatur eller sätt in tallriken i ugnen på 60 grader cirka en halvtimme. Gör dig av med överflödig vätska från blomkålen, rekommenderar att dricka det, nyttigt som attans! Medans du tinar blomkålen kan du förbereda smeten. Mal linfröna till ett mjöl i mixern eller kaffekvarn eller liknande, om du använder chiafrön istället är det inte nödvändigt att mala innan. Häll av vattnet från bovetet och skölj bovetet noga i en sila. Mixa bovetet med löken som du skurit i mindre delar och de andra ingredienserna utom de malda linfröna/chiafröna. Börja med 1/2 dl vatten och använd mer efter behov, det ska bli löst som ketchup i texturen. Mixa ner de malda linfröna/ chiafröna och nu kommer konsistensen efter en stud bli som en hummus- vilket är precis vad du vill! Med hjälp av en sked vänd ner blomkålen och dippa runt dem så att smeten omringar den. Lägg på teflexpapper (behöver ej inoljas) eller inoljat bakplåtspapper, blir cirka 2,5 plåt.

Raw alternativ: Sätt in i torkugnen eller ugn med varmluft och luckan på glänt på 60 grader i 1,5 timma, vänd och fortsätt torka på 42 grader cirka 3-4 timmar till.

Tillagat alternativ: Sätt in i ugnen på 150 grader cirka 1 timma, vänd efter halva tiden. För en skonsammare tillagning rekommenderas ej över 100 grader, vid 100 grader kommer det ta cirka 2 timmar.

2 kommentarer Lägg till din

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.