
Idag gör jag Goma tofu, en soja-fri variant av tofu som är vanlig i Japan! Min fina vän Tobias introducerade mig till denna första gången och gav mig massvis med tips, knep och inspiration! Här kommer ett recept hur jag gillar att göra den! Receptet innehåller kuzu, som är en hälsosam rot som finns i välsorterade hälsokostaffärer, mataffärer eller att beställa på nätet. Jag har hört att man kan använda majsstärkelse istället, men har inte provat själv eftersom det inte har samma hälsoeffekt. Jag rekommenderar er att testa detta! Med rester från sesamjölk som man gör när man gör den här tofun så gör jag magiskt goda chokladtryfflar utan kakao, givetvis kan man använda kakao istället för carob men det det här receptet blir chokladigt och gott av caroben faktiskt!
Jag rekommenderar er att se på den här videon för att se hur allt går till samt att du får massvis med tips och information om hälsofördelarna med detta! https://www.youtube.com/watch?v=1R9MKUvh1Cc&t=622s
Goma tofu recept
Du behöver en brödform eller matlåda eller liknande till detta!
Du behöver:
100 gram oskalade sesamfrön/ 100 gram sesameseeds
450 ml vatten/ 500 ml water
50 gram kuzu/ 50 gram kudzu powder
Gör så här:
Mixa sesamfrön med vatten tills det blir så slätt som möjligt, mixa minst 1 minut. Börja med halva mängden vatten om du inte har en stark mixer, och fyll sedan på när allt är slätt. Häll vätskan genom en nötmjölkspåse eller finmaskig sil med en stor skål eller bunke under och pressa ut vätskan. Spara resterna som är i nötmjölkspåsen/silen i en skål som står vid sidan av. Häll tillbaka den nu silade vätskan i mixern ihop med kudzupulvret och mixa ordentligt så allt mixas slätt. Häll över allt i en kastrull och koka på låg temperatur under omrörning cirka 15 minuter tills det tjocknar. Häll upp i en smord brödform och låt stå i kylskåp minst 3 timmar så att det stelnar. Skär upp och njut av din hemgjorda mjuka tofu! Förvaras i kylskåp och håller sig cirka 4 dagar där.
”Chokladtryfflar”, cirka 15-20 st
Du behöver:
Resterna som blev från sesammjölken ovan
7 dadlar/ 7 fresh dates
2 msk kokosolja/ 2 tbsp coconutoil
en nypa havssalt/ a pinch of seasalt
2,5 msk carobpulver (eller kakaopulver)/ 2,5 tbsp carobpowder or cacaopowder
Choklad att doppa i (valfritt):
https://rawvegan.se/2019/02/21/rawfood-choklad-utan-kakao-recept-mjolkfri-saklart/
Gör så här:
Lägg allt i matberedaren och kör tills det är helt slätt. Rulla till bollar och sätt in i kylskåpet minst 30 min. Dippa i valfri mörk choklad om du vill eller njut av dom som dom är, bäst av allt är om du har rawvegansk choklad om du väljer att dippa i choklad, gärna som du gör själv så klart! Stelna i kulskåp minst 30 min på bakplåtspapper.