Rawfood choklad utan kakao, recept (mjölkfri såklart)

Det är inget fel på raw kakao, det är näringsrikt och bra, dock är kakao en kraftig stimulant och man kan bli beroende av det, därför är det bra att inte äta det varje dag. Kakao innehåller även lite koffein vilket gör att det inte lämpar sig så bra för alla, speciellt inte att inta på kvällen. I de här inlägget finns lösningen för dig som är sugen på en chokladbit på kvällen eller har lite cravings efter choklad. Här nedan finner du nämligen ett recept på choklad utan kakao! Istället för kakao använder jag mig av carob i det här receptet. Carob är ett pulver som finns att köpa i hälsokostbutiker, på nätet eller till och med vissa större mataffärer. Det kostar inte mer än kakao och det innehåller inget koffein. Smaken påminner om choklad, man kan säga att smaken är som en blandning av kakao, kola, kaffe, samt att det till skillnad från kakao inte innehåller några bitterämnen, utan ger med sig en sötare smak, nästan som mjölkchoklad, eller ”vuxen” mjölkchoklad skulle man kunna säga.  Carob är i stort sett fettfritt och är väldigt rikt på mineraler, antioxidanter och vitaminer, speciellt B-vitaminer. Carob är bra och lugnande för magen, bra mot illamående, förstoppning och diarré, även bra att inta kvällstid då det kan med sin skyhöga magnesiumhalt och lugnande effekt påverka sömnen positivt. Till skillnad från kakao så har carob även en basbildande effekt på kroppen. Och just det, vill även tillägga att carob och kakao är helt olika plantor, har ingen koppling eller är släkt med varandra, det gemensamma finns i smaken!

För att göra egen choklad behöver du:
– 3/4 dl kokosolja (köp inte ”doftfri”)/ 1/4 Cup coconutoil
– 2,5 msk carobpulver/2,5 TBS carobpowder
– en liten nypa salt/ a pinch of salt
– 1/4 tsk äkta vailjpulver/ 1/4 tsp vanillabeanpowder
– för en sötare smak kan du tillsätta några steviadroppar dadelpuré eller yaconsirap, men personligen tycker jag inte det behövs, smaka på smeten och avgör du!/ steiadrops, datepuré or yaconsyrup if you want it to taste more sweet.
– ev. smaksättning om man vill t. ex, 1 droppe eterisk doterra pepparmynta olja, eterisk apelsin, citron, grapefrukt eller lime olja (eller skal från någon ekologisk citrusfrukt), 1 droppe kardemumma (eller en nypa kardemummapulver), kanel, lakrits, hackade nötter eller frön, torkad frukt, t. ex russin, gojibär, mullbär etc. Extra smaksättning behövs inte, man tar vad man känner för och lite variation kanske kan va skoj! / other flavouring if you want, like peppermint, orangezest, cinnamon, liqourice powder, dried fruit, nuts, seeds etc.

Gör så här:
Smält kokosoljan i en skål. Blanda i resten av ingredienserna. Smaka av om du behöver mer sötma eller om det är något annat du saknar. Häll upp i chokladformar, isformar, knäckformar eller häll ut i en form med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet. Ta fram och pluppa ut chokladbitarna, eller dela i bitar om du hade dem på bakplåtspapper i en form. Förvaras i kylskåp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.