
Jo det är möjligt, man kan njuta av julskinka utan kött! Dessa två versioner är magiska! Den ena är rawfood (rawvegansk) och den andra versionen är vegansk, vilken blir din favorit på jul?
Jag rekommenderar dig att se videon med dessa skinkor, då får du exakta instruktioner hur man gör: https://www.youtube.com/watch?v=fjHG3Bj0_zY&feature=youtu.be
Så kan den se ut:
Färg: Ljusrosa till svagt skinkfärgad tack vare lite rödbeta, med små prickar av morot och ljus purjo i massan.
Yta: Slät eller lätt räfflad om du formar den i en avlång form och sedan stjälper upp den, ungefär som en liten paté eller pastej.
Konsistens: Fast men skivbar; du kan skära tunna skivor som håller ihop och lägger sig snyggt på knäckebröd eller rågbröd.
Uppläggningen kan du få som liknar julskinka.
Båda versionerna är:
✔️ Fasta, skivbara
✔️ Milda med tydlig julskinksmak
✔️ Mycket umami
✔️ Perfekta på julbordet ihop med annan klassisk julmat. Dom funkar perfekt med senap också om man vill!
✔️ Båda recepten räcker för 6-8 personer på ett julbord.
Vegansk “julskinka” recept:
Du behöver:
150 g kokt blomkål
150 g kokt potatis
3 msk kokosolja (fast)
1,5 msk kakaosmör (rivet eller hackat) → ger fastare, köttlik textur men kan ersättas till kokosolja om du ej får tag på det
1,5 msk finriven rödbeta
1,5 msk finriven morot
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
1/4 tsk malen ingefära (lite mindre än tidigare)
1–1¼ tsk salt (viktigt för skinkkänsla)
Umami & “kokt kött”-känsla,
Lägg till minst en av dessa (eller kombinera):
½ tsk vit miso
½ tsk ljus sojamiso / shiro miso
1/2 tsk Marmite
½ tsk svamppulver (torkad champinjon eller porcini)
Gör så här:
Koka potatisen och blomkålen mjuk och lägg i matberedaren när den fortfarande är varm. Lägg i resterande ingredienser och mixa slätt men inte helt puré (lite struktur kvar). Man får inte köra för länge för då skiktar sig fettet. Lägg i en form/skål och sätt in i kylskåpet minst 6 timmar. Lägg upp på bakplåtspapper eller direkt på serveringsfat och stjälp över allt med en sked, forma med händerna till en ”skinkform” och sätt in i kylskåpet minst en halvtimme. Bre på senapsgrilljeringen (se recept längre ner) och sätt in ytterligare minst 30 min innan servering för bästa resultat.
Skiva kall – precis som riktig julskinka. Håller sig 3 dagar i kylskåp.
Raw food “julskinka”
Du behöver:
3 dl cashewnötter, blötlägg 4–6 timmar, skölj och rinn av
1–2 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk mild dijonsenap
1 tsk salt (smaka av)
1 tsk kryddpeppar
¼ tsk vitpeppar
1/2 tsk lökpulver
1 tsk tamari
1 dl finriven blomkål
1½ msk finriven rödbeta
1,5 msk finriven morot
2 msk kakaosmör (3 msk kokosolja funkar, men den smälter lite mer i rumstemperatur då)
Gör så här:
Kör de 9 första ingredienserna i matberedaren tills det är så slätt som möjligt. Lägg i resterande ingredienser och pulsa ihop allt några gånger. Forma allt till en ”julskinka” på en tallrik, använd bakplåtspapper under om du enkelt vill lyfta över den på någon annan tallrik senare. Sätt in den i kylskåpet minst 6-8 timmar. Nästa steg är ”senapsgrilljering”, se nedan!
Grilljering av julskinka!
En sats grilljering räcker till en skinka. Välj ett av recepten och blanda ihop följande ingredienser i en skål och bre på:
1 msk dijonsenap
1 msk lönnsirap, kokossirap eller yaconsirap
1 tsk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
1 tsk mild olja, till exempel avokadoolja
Pudra över 1-2 tsk mandelmjöl, jordmandelmjöl eller kokosmjöl. Sätt in skinkan i kylskåpet minst en halvtimme så att allt får sätta sig lite innan du skär upp!
Lägg ”skinkan” hel på ett fat med grönkål, apelsinklyftor och kanske några hela rödbetor runtom för tydlig julkänsla. Skär skivor vid bordet som med en vanlig julskinka.
Vill du ha fler rawfood jul recept? Jag har en e-bok med bara rawfood julmat! Du hittar den här: Klicka här