Raw zucchiniplattor med krisp

20180218_175639

Det är ett recept som passar alla oavsett vilken kost du har, eftersom det finns så många alternativ. För någon som äter enligt LCHF eller paleo, alltså inte äter gryn så kan man ju använda nötter eller frön istället! Och för dig som äter allt, så går det att göra massvis med variationer på dessa chips! Våga även experiementera med kryddorna också, för att få ännu mer variation!

Den här rätten kan du ha som en liten härlig snackis framför tv:n, förrätt, plockmat eller som ensamrätt, varför inte äta dessa härliga krispies till middag som huvudrätt med en god dipp! Vill du ha dem genomkrispiga så kan du skära dem mycket mycket tunt och ha dem inne kortare tid i ugnen, men själv gillar jag att skära lite tjockare skivor, då är zucchinin fortfarande mjuk och saftig men efter en tid i ugnen är den härliga ytan krispig!

Till receptet behöver du:

– 2 zucchinis/ 2 zucchini

– 3 msk chiafrön/ krossade linfrön
– 4 msk pressad citron/ 4 TBS lemon juice
– 5 msk vatten/ 5 TBS of water

– 1,5 dl havregryn, groddat torkat bovete, bovetegryn, eller hirsflingor, även malda nötter eller frön funkar också!/ 3/4 Cup of oats, dehydrated buckwheat, or milletflakes or even nuts and seed meal
– 1 tsk paprika pulver/ 1 tsp paprika powder
– 1 tsk torkad oregano/ 1 tsp dried oregano
– 1 tsk spiskummin/ 1 tsp of cumin
– 1 tsk lökpulver/ 1 tsp onion powder
– ½ tsk salt/ ½ tsp of salt

Gör så här:

Blanda chiafröna (alt. linfröna) med citron och vatten i en skål. Låt stå över natten eller minst en timme.
Mal havregrynen, bovetet eller hirsen till ett mjöl i matberedaren, välj själv om du vill ha det helt finfördelat eller om du vill ha lite att bita i! Blanda sedan havren/bovetet/hirsen i en tallrik med resten av ingredienserna. Blanda väl. Själj zucchinisarna och skala dem om du vill eller ha skalet på. Skär dem i ca 2 cm tjocka skivor. Dippa ner dem i chiablandningen så att dem blir väl dränkta av ”chiasmet”. Dippa därefter ner dem i havreblandningen och vänd. Lägg ut dem på en teflex/bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i torkugnen i ca 4-5 timmar tills dem är krispiga på utsidan. Vänd efter halva tiden. Vill du inte göra dem helt raw så sätter du in dem i ugnen på 175 grader ca 45 min, vänd efter halva tiden.

Servera gärna med någon god sås! I videon ovan ser du hur du enkelt kan göra en god tomatdipp och avokadodipp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.