Grönsakstorn, vintrigaste rawfood receptet!

Den här rätten är både festmat och enkel vardagsmat. Utséendet och smakerna får den att kännas riktigt lyxig! Ingredienserna är billiga och enkla att få tag på året runt, vilket gör att det är en storfavorit särskilt vintern! Gör den här rätten till lunch, middag, helgen eller till festligare bjudningar. Var inte orolig, alla gillar detta, ingen kommer tänka på at det faktiskt är nästan endast grönsaker i den här rätten!

Till ett läckert grönsakstorn behöver du:

Första lagret:
– 200 gram blomkål (alt. 2 dl quionoa, råris, hirs eller bovete, men då blir inte receptet helt raw)/ 200 grams of cauliflower
– salt efter smak (gärna svart indiskt salt om du har!)/ salt (nama kalak salt is my favourite in this recipe!)

Tahinisås bas för andra & tredje lagret:
– 3 msk tahini/ 3 TBS tahini
– 2 msk citron juice (alt. äppelcidervinäger)/ 2 TBS lemon juice (or applecidervinegear)
– ½ tsk salt/ ½ tsk salt
– 1 tsk honung (eller annan flytande sötning eller en mosad mjuk dadel)/ 1 tsp honey (or other liquid sweetener)

Andra lagret:
– Hälften av tahinisås basreceptet ovan/ half of the tahinidressing recipe above
– 1 grovrivet äpple/ 1 shredded apple
– 3 msk dill, fryst funkar fint!/ 3 TBS dill, frozen is perfect!

Tredje lagret:
– Hälften av tahinisås basreceptet ovan/ half of the tahinidressing recipe above
– 1 finriven rödbeta
– ½ tsk torkad pepparrotspulver alt. 1 msk färsk riven pepparrot/ ½ tsp dried horseradish powder or 1 TBS fresh horseradish

Topping:
– ½-1 dl (eller mer!) linsgroddar eller andra groddar/ 1/4-½ Cup lentilsprouts or other sprouts
– ev. nötter och/eller frön om man vill/ optional: nuts/seeds

Gör så här:

Börja med första lagret. Kör blomkålen (ev. med salt) i matberedaren tills det har ett utséende som liknar couscous eller ris, alternativ finhacka den om du inte har en matberedare. Platta därefter ut ”blomkålsriset” på en tallrik så att det ligger kompakt. Väljer du andra alternativ till blomkålsris så gör du likadant med det istället. Om du vill så kan du följa mitt recept på probiotiskt blomkålsris och använda det istället till det här receptet för en lite lyxigare variant av blomkålsris. De receptet hittar du här isåfall: https://www.youtube.com/watch?v=cTAH4DD4nxY

Gör nu tahini bas receptet genom att blanda ihop allt med en gaffel i en skål till det är jämt fördelat till en sås. Häll över hälften av såsen i en annan skål. I den ena skålen (andra lagret) blandar du i rivet äpple och dill och rör noga runt. I den andra skålen rör du i en finriven rödbeta och pepparot.

Placera nu ut andra lagret över blomkålsriset (eller det du har till bottenlagret i receptet), enklast är att använda en smörkniv eller en sked. När du lagt ut andra lagret så lägger du på det härliga rosafärgade tredje lagret ovanpå. Var lätt på handen så att lagrena inte smetar in i varandra för mycket. Toppa nu skönheten med linsgroddar eller andra läckra groddar, kanske vill du även toppa med lite nötter och/ eller frön!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.