Nässelsoppa recept (utan mjölkprodukter- vegansk)


När hösten kommer med sin kyla kan det vara gott att ibland med en varm soppa. Nässlorna växer fortfarande där ute så gå ut och plocka vettja!

Till ca 1-2 portioner nässelsoppa behöver du:
ca 100 gram nässlor/ en liter packade nässelblad/ 1 Litre wild nettles
2-3 potatisar*/ 2-3 potatoes
4 stjälkar selleri (eller en hel fänkål/ca motsvarande mängd)/ 4 stalks of celery or 1 bulb of fennel
½-1 lök (beroende på storlek)/ ½-1 onion
3/4 tsk örtsalt (eller buljong**)/ 3/4 tsp herbal salt
ev. juicen av ½ citron/ optional: the juice of ½ lemon
vatten/ water
1 tsk solroslecithin (alt. 2 msk cashewnötter eller 1-2 tsk olivolja) går dock att utesluta men fettet plockar fram smakerna bättre och gör soppan mer rik i sin smak/ 1 tsp sunflower lecithin or 1-2 tsp oliveoil or 2 TBS of cashewnuts

Gör så här:
Hacka potatis, selleri och lök fint och lägg i en kastrull, lägg även i örtsalt. Lägg i örtsalt (eller om du har någon god buljong) Häll på vatten, bara så att det precis täcker grönsakerna. Låt koka ca 5-10 min under lock på låg temperatur. Lägg i nässlorna, dem kommer sjunka ihop mycket så för att få plats så lägger du ner lite i taget. När du fått ner alla nässlorna, helst under vattenytan så sätter du på locket och kokar på låg temperatur ca 10 min. Känn nu om potatisen är mjuk, om den är det så mixar du allt slätt i en mixer tillsammans med lecithin, ett par msk cashewnötter eller olivolja om du vill ha soppan mer fyllig och rik i smaken. Om man vill ha lite syra så pressa i lite citron med! Smaka av kryddningen och servera sopan!

*Det går en våg av kolhydratsfobi hos många, självklart kan du utesluta potatisen men då får du byta ut den mot ca 1,5 dl avokado, och avokadon kokar du inte utan den lägger du i precis innan du ska mixa soppan. Ni ska dock veta att det är inte farligt med kolhydrater, faran med kolhydrater sker endast när man kombinerar dem med för mycket fett i kosten eller med animaliskt protein och den här soppan innehåller verken animaliskt protein eller spec mycket fett- alltså gör potatisen bara gott! Potatis i sig är en superhälsosam råvara som vi borde äta mer av. Se till att du köper ekologisk potatis och ha gärna med skalet! Potatis är basgörande, är rikt på B6 och kalium som många har brist på, det motverkar inflammationer, infektioner, akne, virus och sjukdomar tackvare sitt höga värde av den imunstärkande aminosyran Lysin som är väldigt biotillgängligt i just potatis.

**Om du använder buljong se till att buljongen är fri från socker, rapsolja, majs (även modifierad stärkelse och majsstärkelse), gluten och e-nummer.

4 kommentarer Lägg till din

 1. Sol-Britt Granlund skriver:

  Hej och tack för receptet och bra info.
  Nu går jag direkt och blockar nässlor, blev så sugen på nässelsoppa😋

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Tack vad glad jag blir att höra 😀 Återkom gärna hur din soppa blev 😀 ❤

   Gilla

   1. Sol-Britt Granlund skriver:

    Hej Victoria
    Det tog lite tid innan jag hittade nässlor, jag tror jag bor alldeles för långt norrut, här har vi redan haft många frostnätter, men till slut så fick jag tag i torkade nässlor , jag tyckte nässelsoppa blev jätte god, sen vet jag inte om det hade blivit ännu godare om jag hade haft färska nässlor .

    Gilla

   2. Victoria skriver:

    Vad kul att det blev så bra med torkade nässlor med, tack för att du återkom 😀 Med lite tur kan man hitta nässlor nästan året om här, dem är hyffsat tåliga, men ett tips är att frysa in mycket 🙂 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.