Marinera dina kantareller så här!

on

Kan man äta rå kantareller? Ja, det kan man utan tvekan göra! Idag får du lära dg ett gott sätt att marinera dem på! Råa kantareller har en starkare bitterhet, som försvinner vid upphettning eller torkning eftersom kantareller, likt oliver har sin bitterhet i sin vätska. Var inte rädd för denna lilla bitterhet- den är nyttig och inte farlig. Genom att marinera kantarellerna och bara torka dem pyttelite får du ut de bästa av smaken- prova så får du se!

I videon nedan får du se exakt hur man marinerar och torkar sina kantareller. Du får också se andra svampsorter och hänga med ut i svampskogen när vi plockar kantarellerna och lära dig mer!

För att marinera kantareller så borstar du först bort all jord och skär kantarellerna i bitar. Sedan ringlar du över en del olivolja och en del citron. Salta, jag gillar bäst örtsalt eller himalayasalt till detta, men ta ditt favoritsalt vettja! Blanda runt allt väl och lägg ut på en torkugnsplåt med torkpapper (eller vanlig plåt om du inte har torkugn). Sätt in kantarellerna i 1-2 h beroende på hur stora bitar du har och hur du föredrar dem, vänd runt dem lite efter ca 40 min. Nu är dem klara att användas!

Prova de marinerade kantarellerna på en smörgås, som tillbehör till maten, sallad eller topping på soppa! Du kan även torka kantarellerna i ca 15-20 timmar, då torkar dem helt och blir som chips. Hållbarheten blir då även väldigt lång och när dem svalnat förvaras dem i en tätsluten glasburk i ett par månader. Om du torkar kantarellerna helt och hållet och utan marinad blir hållbarheten några år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.