Golden glass sandwish recept, vegansk & rawfood

20191001_151811
Ett av de mest populära recept jag har är mitt glass sandwish recept. Jag har alltid dem i frysen och äter dem ofta. Ibland kan det vara gott med lite variation och leka med kreativiteten och göra nya versioner av sina favoriter! Idag delar jag därför ett underbart recept på glass sandwish men i smak av golden mylk. Brödet är fyllt med näringsrik gurkmeja (läs mer om gurkmeja här) Och glassen är härligt kryddad med kanel kardemumma, ingefära och vanilj. För att det ska bli lite extra karamelligt i smaken tillsätts även lite tahini, dadlar och salt. Brödet får en kakig känsla tack vare mesquiten (ett pulver som kommer från mesquiteträdets poddar som smakar lite kolalikt och är väldigt rikt på B-vitaminer, zink bl a).

För 8 st glass sandwichar behöver du:
Till kakan:
– 2,5 dl solrosfrön, blötlägg minst 1 h innan, men gärna upp till 10 h/ 1 C sunflowerseeds
– 0,75 dl kokosmjöl/ 1/4 Cup coconutflour
– 12 färska mjuka dadlar/ 12 fresh dates
– 1 msk kokosolja (för en mjukare textur, går att utesluta)
– 2 msk mesquitepulver (går att ersätta till kokossocker eller utesluta om du verkligen inte får tag på det!)/2 TBS mesquitepowder
– 2-3 msk gurkmeja
– 1/4 tsk salt

Till glassen behöver du:
– 4 stora bananer/ 4 big bananas
– 2 msk tahini/ 2 TBS tahini
– 2-4 dadlar (för lenare och mindre isig textur, behövs om dina bananer inte är tillräckligt mogna,valfritt)/ 2-4 dates
– 1 msk kanel/ 1 TBS cinnamon
– ½ tsk kardemumma/ ½ tsp cardamon
– ½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanillabean powder
– 1 tsk ingefära (pulver går bra)/ 1 tsp ginger (powdered is great)

Gör så här:
Kör alla ingredienser till kakan i en matberedare tills det är helt finfördelat och liknar en deg. Dela upp degen på två delar. Tryck ner ena delen i en bakplåtspappersklädd (eller plastfolieklädd) brödform, lagom med en som är 28 cm på längden och 11 cm på bredden (den storleken jag använder som ni ser på bild). Spara andra deghalvan till senare. Gör nu glassen genom att mixa glassingredienserna helt slätt, en stavmixer gör att oxidationen inte sker så snabbt men annars funkar matberedaren du gjorde kakan i om du vill slippa ytterligare disk. Häll ut smeten över kakbotten och ställ in i frysen 3-4 timmar, eller tills glassen stelnat. Tryck nu på den andra deghalvan och platta ut den jämt och fint över glassen. Frys allt minst 30 min. Skär nu upp glasskakan i 6-8 bitar, eller hur stora du vill ha dem. Frys in eller servera direkt!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.