Så här gör du té på maskrosblommor (torka dem och ha hela året!)

Maskrosen finns i hela Sverige och kan plockas från april och fram till tidig höst. Maskrosen innehåller speciellt mycket av vitamin A, C och B- vitaminer. Maskrosen är även unik för att den innehåller ett ämne som heter lecithin, vilket är viktigt för att vi ska kunna bryta ner fetter lättare. Lecitin är ett ämne som annars inte är lätt att få i sig som vegan, så därför är det väldigt bra att utnyttja dessa härliga maskrosblommor som blomstrar till oss! Torkade maskrosor håller sig året runt, så passa på nu att torka mycket! Maskrosens bitterämnen stimulerar även gallproduktionen och förbättrar matsmältningen. Maskrosen är som en naturlig avgiftare och blodrenare. Maskros är också bra mot reumatism och vid värk, även grymt bra mot träningsvärk och muskelvärk, så ta en kopp maskrosté efter ett träningspass vettja! Du kan även skölja kroppen utvändigt med maskrosté (självklart när det svalnat då) för att stimulera musklerna och rörligheten i kroppen.

Så här torkar du blommorna till maskrosblommor:
Plocka maskrosblommor mitt på dagen och vid torrt väder. är du kommit in bör du fixa iordning dem så fort som möjligt och torka dem eftersom maskrosblommor inte håller sig länge. Ta bort den lilla gröna ”knoppen” som blomman sitter på (se video ovan) och lägg ut de gula blommorna på en plåt, de vita luddet får gärna vara kvar. Torka blommorna i torkugn ca 6 timmar på 42 grader, eller i vanlig ugn på låg temperatur, alternativt bre ut dem på ett lakan, handduk eller liknande och låt torka framme utan ugn i ca 4-5 dagar. Förvara de torkade blommorna i en tät sluten burk, gärna glasburk.

Så här gör du maskrosblomster té:
Lägg i ca 2 tsk torkade maskrosblommor till ca 2 dl varmt vatten, låt dra minst 10-15 minuter, så länge som möjligt 😉 Sila av blommorna i en finmaskig sil eller tésil. Drick som det är eller lyxa till det med lite honung och ev. citron, det förhöjer verkligen smakerna!

2 kommentarer Lägg till

  1. Malin skriver:

    Hej
    Jag hittar ingen mailadress så jag testar att skriva en kommentar istället 🙂

    Jag undrar var du köper din mat någonstans? 🙂Jag tycker att det är svårt att veta ifall man kan lita på om grönsakerna på Ica eller Coop är bra…

    Och jag undrar om du rengör ditt dricksvatten? Använder du någon reningskanna eller har du annan metod? Du får gärna göra en youtube- video om rent vatten 🙂För kranvatten innehåller ju en hel del smuts…

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Hej!
      Tack för din kommentar! Den typ av frågor tar jag gärna emot i kommentarsfältet så det var bara bra 🙂 min mejladress är mer till för beställningar av böcker, mat, snacks etc och frågor gällande kurser/ bokningar etc nämligen, och min mejl har du på rawveganse@hotmail.com.

      Jag går på känsla när jag handlar. Jag köper ekologiskt och mat som är i säsong och hoppas på det bästa! Jag bor i Göteborg så handlar gärna på Fram och Bara bra mat, men visst ibland får jag komplettera med ica och coop etc, och ibland kan dom ju faktiskt ha bra erbjudanden med! Årstiderna har fin kvalité på frukt och grönt som jag beställer från ibland med.

      Jag har en vanlig billig filterkanna, men problemet är också att vattnet vi har i kranen inte är levande, därför lägger jag i en shungite sten (som i sig renar vattnet) och därmed blir det både renare och mer lättupptagligt för kroppen. Annars för att få vattnet mer levande kan man tillsätta citron i det eller gurkskivor. Upptagligheten blir otroligt mycket större när man ”gör något” liknande med vattnet har jag märkt av erfarenhet. Tack för videotipset, ska anteckna det! 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.