Förnyat recept på proteingranola, en nyttig rawfoodvariant!

on

De här receptet är skrivet av mig för många år sedan och det har gjorts väldigt många gånger, en klar favorit med andra ord! Nu har jag inte haft receptet framme på flera år och jag tänkte därför det var dags att ta fram det, uppdatera det lite och göra det till en hälsosam rawfoodvariant!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20201101_172207.jpg
Rawfoodvariant av proteingranola!

Så här såg de gamla originalreceptet ut för protengranolan:
1,5 dl rostade och saltade jordnötter
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
3 msk linfrön+ 3/4 dl vatten
1 dl proteinpulver med vaniljsmak
2 msk lönnsirap
1 msk kokosolja
½ tsk äkta vaniljpulver
½-1 tsk kanel

Gör så här:
Blötlägg linfröna i 3/4 dl nästan kokande vatten minst 20 min. Sätt ugnen på 150 grader. Hacka nötterna och blanda dem med fröna i en skål eller bunke. Lägg även i linfröna som sugit upp allt vatten. Lägg i resten av ingredienserna och blanda runt väl. Lägg allt på två teflexpppersklädda/bakplåtspappersklädda plåtar och fördela ut väl. Grädda i ugnen i ca 1 timme. Rör runt då och då och se till så att det inte bränns. Granolan är klar när den är helt torr och krispig. Låt granolan svalna helt innan du lägger den i en väl tillsluten burk.


Så här ser de nya receptet ut för proteingranola i en hälsosam rawfoodvariant:
Du behöver:
1,5 dl valnötter*
1 dl sesamfrön (gärna oskalade)
1 dl solrosfrön
3 msk linfrön+ 3/4 dl vatten
1 dl groddat mungbönspulver**
3 msk lönnsirap, kokosirap eller yaconsirap
½ tsk äkta vaniljpulver
½-1 tsk kanel
En redig nypa salt (valfritt, men rekommenderas då de förhöjer smakerna mycket!)

Gör så här:
Blötlägg alla nötter och frön förutom linfröna i minst 6 timmar. Linfröna blötlägger du samtidigt men i en separat skål med 3/4 dl vatten. Häll av vattnet från alla nötter och frön förutom linfröna. Hacka valnötterna och lägg dem i en bunke med resten av fröna. Vänd ner linfröna som blivit till en gel ihop med vattnet. Lägg i resten av ingredienserna och rör runt väl. När allt är väl blandat, bred ut allt på två teflexpappersklädda (bakplåtspapper funkar också men återanvändbara papper är smidigast att använda). Bred ut det så tunt som möjligt. Sätt in allt i torkugnen på 42 grader eller i din vanliga ugn med låg temeratur och varmluftfunktion (man kan även behöver sätta luckan lite öppen på glänt för att få in luft, speciellt om man inte har varmluftfunktion på sin ugn). Vänd allt efter ca en timme. Torka i ugn tills det är helt torrt och krispigt, ca 15-20 timmar. Har du högre temperaturer går det betydligt snabbare men men när man gör granolan på detta rawfoodvis behålls mer näring och smak. Se till att granolan har svalnat helt och hållet innan du lägger upp den i burkar. Se till att tillsluta burkarna väl och förvara helst granolan svalt och mörkt, speciellt om du inte äter upp den inom den närmsta veckan, annars håller den sig rättså bra.

*Valnötter går att ersätta i första hand till andra sortes nötter, t.ex mandlar, hasselnötter, paranötter, cashewnötter, macadamianötter, pekan nötter. Men om man är nötallergisk kan man ersätta nötter till mer frön, solros, sesam, eller pumpafrön- blanda gärna alternativt använd helt bovete istället.

**Groddat mungbönsmjöl finns att köpa färdigt här. Annars kan du göra det själv genom att grodda mungbönor ca två dagar och sedan torka groddarna, därefter kör du dem till ett fint pulver i mixern, kaffekvarnen eller liknande. Substitut till groddat mungbönsmjöl skulle kunna vara något välsmakande hyffsat neutralt raw/veganskt proteinpulver, havremjöl (malda havregryn) eller mandelmjöl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.