Raw chokladpudding med bananskal, utan kakao (om man vill)

on


Det här är en perfekt frukost, fika eller mellis! Den hemliga ingrediensen för att få den här chokladpuddingen i perfekt textur skulle kunna vara fiberhusk, chia eller linfrön, kanske även avokado…Men istället för att använda dessa ingredienser använder jag något i detta receptet som också ger den där magiska texturen och som man vanligtvis annars slänger…nämligen BANANSKAL! Japp du hörde rätt! Bananskal är fullt ätbart om du köper ekologiska bananer och ”diskar” av bananen innan samt inte äter för mycket (men det kanske är svårt att äta för mycket..?). Man kan annars också skölja bananen väl och lägga den i vatten med bikarbonat ca 30 min innan, vilket också är ett bra knep för att få bort smuts, besprutning etc (japp ekologiska bananer är inte helt rena bara för att dem är ekologiska). Bananskal innehåller in koncentration av bananens nyttigheter så som tryptofan, B6, antioxidanter speciellt, men även mycket övriga vitaminer, mineraler och såklart fibrer.

Är du sugen på lakritspudding istället för chokladpudding gjord på bananskal, då bör du kolla in de receptet som finns här.

Till den här puddingen behöver du:
1 banan, och skalet från ½ bananen/ 1 banana and the skin from ½
1,5 msk vallmofrön (sesamfrön funkar också, men ta då gärna svarta så vi får ”lakritsfärgen”)/ 1,5 TBS poppyseeds (sesameseeds might work too)
1,25 dl vatten/ ½ Cup of water
4 färska dadlar/ 4 fresh dates
2 msk carobpulver (eller kakaopulver om man vill)/ 2 TBS of carobpowder
1/4-½ tsk äkta vaniljpulver/ 1/4- ½ tsp vanillabeanpowder
1/4 tsk kanel (valfritt)/ 1/4 tsp cinnamon (optional)
1/4 tsk cordyceps (valfritt)/ 1/4 tsp cordyceps (optional)
1/2 tsk maskrospulver (valfritt)/ ½ tsp dandelionpowder (optional)
Ev. en nypa salt/ A pinch of salt (optional)

Gör så här:
Tvätta bananen noga. Skär bort båda ändarna och ev svarta fläckar på bananen. Lägg ner bananen i mixern, samt även skalet från halva. Lägg i vallmofröna (eller sesamfröna) och vatten och mixa tills det är helt slätt, och det tar lite tid. Du behöver en stark mixer för att kunna slå sönder fröna och fibrerna från bananskalet. Lägg i resten av ingredienserna och mixa lite till så allt är slätt. Häll upp puddingen och ställ gärna in i kylskåpet ca 30 min innan servering, det här gör att fibrerna går tillbaka till sin form och du får en mer ”puddingliknande” textur.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.