Lakritspudding med bananskal (!) till Lakritsdagen 2021

on


Yes, det stämmer, den 12 April 2021 är det lakritsdagen! Det här firas med en rawfood lakritspudding! Perfekt frukost, fika eller mellis! Den hemliga ingrediensen för att få den här lakritspuddingen i perfekt textur skulle kunna vara fiberhusk, chia eller linfrön, kanske även avokado…Men istället för att använda dessa ingredienser använder jag något i detta receptet som också ger den där magiska texturen och som man vanligtvis annars slänger…nämligen BANANSKAL! Japp du hörde rätt! Bananskal är fullt ätbart om du köper ekologiska bananer och ”diskar” av bananen innan samt inte äter för mycket (men det kanske är svårt att äta för mycket..?). Man kan annars också skölja bananen väl och lägga den i vatten med bikarbonat ca 30 min innan, vilket också är ett bra knep för att få bort smuts, besprutning etc (japp ekologiska bananer är inte helt rena bara för att dem är ekologiska). Bananskal innehåller in koncentration av bananens nyttigheter så som tryptofan, B6, antioxidanter speciellt, men även mycket övriga vitaminer, mineraler och såklart fibrer.

Till den här puddingen behöver du:
1 banan, och skalet från ½ bananen
1,5 msk blåa vallmofrön (sesamfrön funkar också, men ta då gärna svarta så vi får ”lakritsfärgen”)
1 dl vatten
4 färska dadlar
½ tsk lakritspulver
1/4 tsk fänkålsfrön (går att utesluta men ger en fräschare intensivare lakritston så missa helst inte!)
1/4 tsk äkta vaniljpulver (går att utesluta om plånboken sviker…)
Salt efter smak

Gör så här:
Tvätta bananen noga. Skär bort båda ändarna och ev svarta fläckar på bananen. Lägg ner bananen i mixern, samt även skalet från halva. Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills det är helt slätt, och det tar lite tid. Du behöver en stark mixer för att kunna slå sönder fröna och fibrerna från bananskalet. Häll upp lakritspuddingen och ställ gärna in i kylskåpet ca 30 min innan servering, det här gör att fibrerna går tillbaka till sin form och du får en mer ”puddingliknande” textur.


En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.