Håravfall, olika triggers, vad kan du göra åt det?

Håravfall är så vanligt, det är många som kämpar med det. Om du upplever håravfall bör du veta att håravfall inte händer snabbt. Håret växer i cykler, vilket innebär att det kan ta upp till 3 månader för hår att falla ut efter att en ”trigger” orsakat det. Så tänk tillbaka i tiden när du analyserar vad som orsakar håravfallet. Så vilka triggers får håret att falla ut? Håravfall kan bero på mycket så va observant på hur du mår i övrigt och hur din hälsa för övrigt är när du ska gå till roten för att klura ut orsaken till varför du har för mycket håravfall. Men här är en lista över de vanligaste orsakerna till håravfall:

– Stress kan höja androgennivåerna, vilket kan orsaka håravfall. Stress kan också utlösa hårbottenproblem, som mjäll. Överdriven adrenalinproduktion kan också orsaka håravfall, ett tips är att undvika/ åtminstone minska på stimulanter så som som kaffe och choklad, vilket kan leda till håravfall, särskilt hos kvinnor.

– Eventuell näringsbrist dyker ofta först upp i vårt hår. Järnbrist är en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor, järn är viktigt för att producera protein från hårceller.

– Snabb viktminskning eller stora förändringar i kost eller livsstil, som detox t.ex, kan orsaka håravfall. Kroppen hatar när olika förändringar i livet och i kroppen sker fort så det kan faktiskt påverka ditt hår negativt eftersom håret inte längre blir en prioritet för kroppen. Även om dina förändringar och nya rutiner är bra och hälsosamma så gillar inte kroppen snabba förändringar, så ett tips är att komma in i nya rutiner och livsstilsförändringar långsamt.

– Hårprodukter kan irritera håret från att växa och kemikalierna kan förändra den naturliga floran som i sin tur kan orsaka håravfall, det kan också hindra håret från att växa bra.

– Sköldkörteln kan vara i obalans och det kan påverka hårsäckarna eftersom sköldkörteln hjälper till att reglera kroppens ämnesomsättning genom att kontrollera produktionen av proteiner och vävnadsanvändning av syre.

– Att inte äta tillräckligt med bra kolhydrater (frukt, bär, grönsaker, groddar) kan orsaka håravfall. Hälsosamma kolhydrater ger vårt hår energi för att växa. Om det är mer än fyra timmar mellan måltiderna, minskar energin till hårcellerna efter denna tid.

– Att inte äta tillräckligt med aminosyror/ eller om man inte absorberar tillräckligt med aminosyror så kan det orsaka håravfall eftersom aminosyror är så viktigt för hårkvaliten. Råa frukter, grönsaker, aktiverade nötter, frön, avokado, kokosnötter är bra källor till lättupptagliga aminosyror, och viktigt att äta detta oupphettat också. Om du har dålig absorption i tarmen på grund av till exempel brist på saltsyra vilket är vanligt, så kan det vara en bra idé att komplettera dina måltider med surkål och/eller extra citronsaft till måltiderna. Drick också gröna juicer som ren sellerijuice eller gurkjuice på tom mage. Enzymtillskott kan hjälpa upptagningsförmågan. Papayafrön (även papaya men i mindre koncentration) innehåller enzymer som hjälper kroppen att bryta ner protein, även ananas, så ät gärna en slice ananas innan maten (inte efter) och/ eller lite papayafrön till maten. Gröna omogna papayor kan man ha i sallader (bara litegrann, finstrimlat) då omogna papayor har mer matsmältningsenzymer än mogna papayor (observera att mogna papayor har mer näring och för övrigt är att föredra, omogna papayor bör endast ätas i liten mängd ihop med annan mat) Mycket aktiva personer bör också äta extra med gröna grönsaker, groddar, bipollen eller spirulina eftersom behovet av aminosyror kan bli lite högre hos mycket aktiva personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.