Äta frukt? Farligt med fruktos?

on

Det snackas och nojjas en hel del om fruktos och frukt, så i det här inlägget tänkte jag klara ut lite hur det funkar. Hur är det egentligen med fruktosen i dagens frukt? Den är ju ganska hög.

Det stämmer att vissa frukter har hög andel fruktos. Men att äta frukten hel gör det ändå fortfarande nästan omöjligt för att det ska bli tillräckligt med fruktos för att det ska orsaka skada. Frukt är laddat med fiber, näring, vatten och det kräver tuggning och sockret är inte heller därför lika koncentrerat. Av denna anledning tar de flesta frukter (som äpplen) ett tag att äta och smälta, vilket innebär att fruktosen träffar levern långsamt. Frukt i sin hela form är även mättande. De flesta kommer att känna sig nöjda efter att ha ätit den mängd frukt dem vill innan man kommit upp i höga nivåer som skulle innebära skada. Att äta fruktos i koncentrerad form kan däremot orsaka skada, agavesirap till exempel, det innehåller tokmycket fruktos och bara en liten mängd kan motsvara ca 20 frukter, utan att det mättar någonting alls…desamma gäller mycket annat skräp där ute som finns att köpa. När fruktos dessutom träffar levern snabbt och i stora mängder, vilket är fallet när du äter agavesirap, dricker läsk, eller vad det nu kan vara så har det negativa hälsoeffekter såklart. Men när den träffar levern långsamt och i små mängder (som frukt där det inte är lika koncentrerat med fruktos), är din kropp väl anpassad för att lätt metabolisera fruktosen från frukten, och fruktos i frukt är dessutom av en mer lättmetaboliserad form för oss att använda som energi eftersom frukt som är oprocessad innehåller enzymer som hjälper till nedbrytningen, och ja, hjälper levern att ta hand om fruktosen som finns i den, mogen frukt är liksom ”förspjälkad” och därför väldigt skonsam att äta. Att äta stora mängder tillsatt socker är skadligt för de flesta, men detsamma gäller därför inte frukt.

Fruktjuicer i större volymer kan däremot vara mindre bra mindre bra, det blir mer koncentrerat eftersom fibrerna är borta och sockret träffar kroppen mycket snabbt samt om juicen inte är färsk eller inte gjorts i en slowjuicer (eller ännu värre om juicen är pastöriserad/ har upphettats) har mycket eller de mesta av enzymerna förstörts. Och man tuggar inte heller, vilket också är ett problem för att sänka konsumtionstiden, eller ja hjärnans förmåga att bearbeta vad kroppen kommer få (vilket leder till försämrad metabolisering) vilket gör det mycket enkelt att ta in en stor mängd ”socker” på kort tid.

På samma sätt innehåller torkade frukter också mycket koncentrerat socker eftersom vätskan är borta och det är lätt att överäta på dem på grund av det. Att blötlägga torkade frukter är en god idé, på så sätt blir dem även elektriska och kan tas upp lättare i kroppen (och därmed kan fruktosen metaboliseras enklare). Köp alltid råtorkade frukter (eller torka själv), pga enzymerna som är så viktiga (enzymer förstörs över 42 grader).

När det gäller smoothies, hamnar vi mittemellan, det är faktiskt inte optimalt egentligen. Om du lägger hela frukten i mixern är det mycket bättre än att dricka fruktjuice såklart. Du ska däremot vara försiktig med att mixa frukten för hårt eller för länge eftersom enzymerna då försörs av knivarna. Enzymer förstörs även vid oxidering, så se till att vakuumpacka smoothien om du inte kan dricka/äta den direkt. En nackdel med smoothies, liksom juice, är att man lätt kan missa tuggning och cellväggarna (fibrerna) som bryts upp gör att sockret blir mer potent. Trots detta så är det svårare att ”överäta” smoothie som på juice och torkad frukt eftersom det mättar mer och sockret inte är lika koncentrerat pga av att det är hela frukten med och vätskan, men ändå, det är alltid bäst att äta frukten i sitt hela format, det är så den är skapad för att intas!

Testa ät frukterna hela istället för att juicea eller mixa dem, du kommer troligen känna dig mer nöjd och belåten när du äter maten istället för att mixa den, magen funkar bättre och blodsockret är stabilare och hungern/ suget mindre.

Sammanfattning, hur ska man äta?
Frukt är nyttigt och är skapad för oss att äta, men ja, den innehåller mer fruktos numera än förr, men äter du frukterna mogna och i sitt hela format skadar dem inte. Fruktsmoothies och juicer kan intas men bör balanseras med råvaror som inte är söta eller endast bara intas ii mindre mängd. Fortsätt ät söta frukter så mycket som du vill och variera med frukter som inte är söta också så som avokado, tomat, gurka, citron, zucchini, okra, paprika, och låt dessa frukter utgöra en stor del av din kost. Våra kroppar mår bäst av en stor andel frukt i kosten, men bara för att man baserar kosten på frukt betyder det inte att man baserar kosten på socker. En lunch på zucchininudlar ihop med en sås på färska tomater, soltorkade tomater, oliver är ju faktiskt en lunch som är 100% frukt vilket man inte tänker på. Våra kroppar behöver annat än sött också, vi behöver salt, surt, bittert, och detta bör balanseras, ät därför söta frukter, sura frukter, neutrala frukter, och även mycket bladgrönt i kosten. Nötter är också en typ av frukt men är fetare, hela nötter så som mandlar, paranötter, valnötter, kokosnötter etc är också bra, även frön, hampafrön, pumpafrön (fröna från en pumpa som i sig är en frukt), solrosfrön (fröna från en blomma) är också god idé att ha i kosten. Alger ger viktiga salter också, liksom vissa av grönsakerna.

Frukt är gott, nyttigt och spännande! Det finns så många olika sorter! Våga testa nya frukter när du får chansen! Inspireras av fukter från Miamifruit, kolla in den här videon där du får se frukter du kanske aldrig hört talas om! Länk: https://www.youtube.com/watch?v=QG-NSyzm7Qs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.