Ragu alla Bolognese, i en raw food version

on

Raw vegansk Bolognese
Raw vegansk bolognese med ”parmesan”, chlorella


Ragu alla Bolognese är en klassisk Italienskt långkokt köttfärssås som får koka i flera timmar och serveras med tagliatelle och parmesan. Det finns många varianter på den italienska köttfärssåsen. Den brukar ofta behöva stå och puttra i 3-4 timmar.

Varför krångla? Gör en rawfood variant av det på några minuter istället! Såå fräscht och gott!

Den här härliga klassiska maträtten blir en fräsch lunchfavorit (eller middag) när den kommer i en raw food version. Hela rätten baseras på grönsaksfrukter och den är mycket välsmakande och lätt. Måtten i recepten är ungefärliga och kryddsättningen tar man det man har hemma och det man gillar, men jag rekommenderar att du testar att följa receptet exakt om du har möjlighet. Sedan annars för övrigt kan du använda grundreceptet och leka runt med!

Ca 1 portion

Till ”spaghettin” behöver du:
1 liten zucchini/ 1 zucchini
1 gurka/ 1 cucumber
En klyfta citron/ a piece of a lemon
1 tsk olivolja*

Till färsröran behöver du:
2 morötter, ca 100-150 gram/ 2 carrots
2 tomater/ 2 tomatoes
½ röd paprika/ 1/2 bell pepper
1-2 stjälkar selleri/ 1-2 stalks of celery
1-2 msk finhackad rödlök/ 1-2 tbsp finely diced red onion
1 msk yaconsirap eller annan flytande sötning/ 1 tbsp yaconrootsyrup or other liquid sweetener
2 tsk olivolja*
1 tsk paprika pulver/ 1 tsp paprika powder
Salt efter smak/ salt to taste

Örtkryddor, lägg helst till alla eller välj ut det du har/ gillar av följande:
½ tsk torkad oregano/ ½ tsp dried oregano
Några blad färsk basilika alt. ½ tsk torkad/ A few leaves fresh basil or ½ tsp dried
1 msk färsk timjan eller ½ tsk torkad/ 1 tbsp thyme or ½ tsp dried
½ msk rosmarin eller en nypa torkad/ ½ tbsp rosmary or a pinch of dried
1/4 tsk torkad salvia/ 1/4 tsp sage

valfria topping tips om man vill:
Raw food parmesan” eller ”riven ost” (alt. näringsjäst**)
Svartpeppar
Oliver
Färsk basilika
Babytomater
Ruccula eller vilda blommor t. ex brässma, prästkrage etc
Valfria groddar, nötter & frön
Spirulina eller chlorella tabletter, men BARA om man gillar den smaken


Gör så här:
Spiralisera gurka och zucchini med hjälp av en grönsaksvarv eller potatisskalare. Om mittendelen är väldigt blöt, spar den delen eller ät upp som förrätt medans du gör resten. Rör runt lite olivolja och citron i nudlarna. Finhacka löken och ställ åt sidan. Skär alla grönsaker till färsröran i bitar och lägg i matberedaren med resten av ingredienserna till färsröran förutom löken, samt örtkryddor. Kör tills det är nästan slätt, det ska vara lite ”chunkey”. Rör i löken förhand och servera med gurk & zucchini nudlarna.

*Använd endast olivolja i receptet om du har en olivolja som är raw och har förvarats mörkt, om flaskan är öppen ska den inte ha vart öppen mer än två månader. Olivolja går att utesluta även om det blir en härlig italiensk känsla samt att fettet tar fram de goda kryddorna och grönsakernas smaker lite mer.

**Malda linfrön eller pumpafrön med en nypa salt och lökpulver är ett gott substitut till näringsjäst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.