Den godaste surkålen, recept!

on

Receptet på svenska? Bläddra ner!

See 1 min video on how to make it here: https://www.youtube.com/watch?v=_Xhac6Qy2jY

Ingredients you need:

600 g cabbage
5-10 g salt
A piece of kombu seaweed (optional, but hughly recommended!)
1 carrot (+ an extra piece on top to press down everything)
2 red onions

Instructions:
Shred the cabbage finely, but save a large leaf that you use when closing the jars. Put the shredded cabbage in a large bowl and add grated carrot, red onion, crumbled kombu and salt. The salt is added to create an osmotic pressure that will extract the liquid from the cabbage when you start massaging it, so it is now important that you massage with your hands until it starts to come out as much liquid as possible from the cabbage. Now place the cabbage in well-cleaned glass jars with tight-fitting lids. Make sure to get all the liquid into the jar and press the cabbage down as hard as possible so that it is packed tightly and the liquid is on top and covers the cabbage. Break the cabbage leaf you saved so that it is slightly larger than the opening of the jar and press it down at the top, also cut a carrot so that it is large enough to be able to fit standing between the cabbage leaf and the lid, the cabbage leaf helps to keep the liquid over the cabbage as otherwise likes to float up during the fermentation, and the carrot prevents everything from floating up as it presses everything down with the help of the lid on the jar. Let ferment for at least 4 days, but longer, like 1-2 weeks if you want. Throw away the carrot and cabbage leaf that you had as weight and enjoy your sauerkraut which you then store in fridge

Ett tips är att du även kikar in den här videon på 1 min för instruktioner: https://www.youtube.com/watch?v=_Xhac6Qy2jY

Du behöver:
600 g kål
5-10 g salt
En bit kombu alg (valfritt, men rekommenderas!)
1 morot (+ en extra bit på toppen för att trycka ner allt)
2 rödlökar

Gör så här:
Strimla kålen fint, men spara ett stort blad som du använder när du stänger burkarna. Lägg den strimlade kålen i en stor skål och tillsätt riven morot, rödlök, smulad kombu och salt. Saltet tillsätts för att skapa ett osmotiskt tryck som drar ut vätskan från kålen när du börjar massera den, så det är nu viktigt att du masserar med händerna tills det börjar komma ut så mycket vätska som möjligt från kålen. Lägg nu kålen i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock. Se till att få ner all vätska i burken och tryck ner kålen så hårt som möjligt så att den packas tätt och vätskan ligger ovanpå och täcker kålen. Bryt kålbladet du sparat så att det är något större än burkens öppning och tryck ner det i toppen, skär även en morot så att den blir stor nog att få plats stående mellan kålbladet och locket, kålbladet hjälper till att hålla vätskan över kålen då den annars gärna flyter upp under jäsningen och moroten hindrar allt från att flyta upp då den trycker ner allt med hjälp av locket på burken. Låt fermentera i minst 4 dagar, men gärna längre, typ 1-2 veckor om du vill. Släng morots- och kålbladet som du hade i vikt och njut av din surkål som du sedan förvarar i kylen, efter några dagar i kylskåpet brukar surkålen bli ännu godare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.