Raw food Parmesan

on

Vad tänker ni på när ni läser rubriken? Många rawfoodare använder ofta ordet ”parmesan” till t ex en blandning på malda nötter/frön med lite näringsjäst och salt, eller enbart malda nötter/frön eller så kan man använda blomkålsris som ”parmesan”. Det här receptet är iallafall något helt annorlunda, för det smakar faktiskt PARMESAN. Syrningen och kryddorna tillsammans med de härliga sesamfröna, milda solrosfröna, pumpafröna och lite simpel kryddning gör ostsmaken, tro det eller ej. Fermenteringen är även väldigt bra då den innehåller nyttiga mjölksyrabakterier magen älskar samt att de ökar näringsupptaget. Win win.

Nu till receptet, du behöver:

– 1 dl solrosfrön/ 0,4 Cup sunflower seeds
– 1 dl oskalade sesamfrön/ 0,4 Cup sesame seeds
– 1 dl pumpafrön/ 0,4 Cup pumpkin seeds
– juicen från 1/2 citron/ ½ lemon, the juice
– innehållet från 2 kapslar probiotika (finns på apoteket eller hälsokosten)/ 2 probiotica pills
– lite gurkmeja (för en gulare färg)/ turmeric
– 1/2 gul lök/ ½ onion
– 1-1,5 tsk himalayasalt/ 1-1,5 tsp himalayan salt

Gör så här:

Blötlägg fröna minst 4 timmar. Kör dem sedan i matberedaren med citron och probiotikapulver tills det är helt slätt. Häll över smeten/geggan i en glasskål, täck med en kökshandduk och ställ mörkt i ca 5 timmar. Kör sedan smeten i matberedaren igen med resten av ingredienserna, smaka av med salt och ta i så mycket gurkmeja tills du är nöjd med färgen (inte för mycket så att det tar smak, 1 krm- 1/2 tsk brukar vara bra). Sprid sedan ut allt tunt över ett torkpapper (eller bakplåtspapper) och ställ in i torkugnen på 42 grader tills det är helt torrt, ca 12-15 timmar. Bryt sedan i småbitar eller mal till ett smul i matberedaren. Förvara sedan i kylen i en burk, håller sig ca 1-2 veckor.

Strö på vad du vill, sallad, pizza, soppa, på mackan, eller gör min favorit, tillsammans med pesto och grönsakspasta!
20150528_153104

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.