Raw och vegansk lasagne när den är som bäst- här är receptet!


Visste du att det är lasagnens dag den 29e Juli? Lasagne kan du äta när som helst på året, det är liksom en rätt som passar när som- vardag, fest, alla årstider till lunch eller middag! Men a, lite kul att den fått en egen dag, och detta måste ju firas! Eller hur?! Det finns mängder med varianter på lasagne, även på rawfood lasagne om man googlar runt lite. Men strunt i googlandet, jag har precis skapat den godaste varianten- som dessutom är den enklaste, snabbaste och vackraste (?) varianten med, enligt mig då…men tro mig, mina smaklökar är bra! Skulle även tippa att den här varianten på lasagne är den mest hälsosamma också, hur skulle man liksom kunna göra den bättre? Nä det går liksom inte, den är perfekt! Magiska recept är till för att delas och spridas, testa den här och sprid glädjen med andra personer!

Receptet är en enportionslasagne, eller ja för en som är större i maten, men liksom dela den gärna med någon eller gör tvåportioners direkt på tallrikarna ni äter på! Man kan servera den med en sallad också om man vill. Dubblera gärna satsen och gör till många personer, dina gäster kommer bli överaskade- oavsett vad dem har för kost i vanliga fall- eller ålder!


Lasagne recept för 1 stor portion eller 2 mindre portioner

Raw ”lasagneplattor”:
1 zucchini/ 1 zucchini

Färs/”meat”:
2 morötter/ 2 carrots
3/4 dl valnötter* (blötlägg dem gärna 4-8 timmar i förväg!)/ 1/4 cup walnuts
1 msk surkål/ 1 tbsp saurcraut
1/2 tsk paprikapulver/ 1/2 tsp paprikapowder
1/2 tsk spiskummin/ 1/2 tsp cumin
1/2 tsk lökpulver/ 1/2 tsp onion powder
1/4 tsk cayenne eller chilipulver/ 1/4 tsp chilipowder or cayenne
En skvätt valfri soja eller en nypa salt/ a splash of soysauce or salt of choice

Chunky tomatsås/ chunkey tomatosauce:
3 tomater/ 3 tomatoes
2 färska mjuka dadlar/ 2 fresh dates
1 msk surkålsjuice eller äppelcidervinäger/ 1 tbsp craut juice or AVC

Ostig bechamelesås/ cheezy bechamele:
1/2 dl pinjenötter*/ 2,5 tbsp pinenuts
1 msk näringsjäst/ 1 tbsp nutritional yeast
1 msk linfrön/ 1 tbsp flaxseeds
1/4 tsk salt/ 1/4 tsp salt
2 msk citron/ 2 tbsp lemon juice
Ev. lite gurkmeja för en gul färg/ optional a pinch turmeric for color
Vatten

Mjuk spenat/ wilted spinach:
Ca 30-50 gram babyspenat/ 30-50 grams spinach
1/2 tsk olivolja eller camelinaolja/ 1/2 tsp oliveoil or camelina oil
1/2 tsk pressad citron/ 1/2 tsp lemon juice

Topping/ topping:
En liten bukett av ett blomkålshuvud eller några paranötter

Gör så här:
Börja med ”lasagneplattorna”. Skala zucchinin om du vill och hyvla upp den med en osthyvel, mandolin eller bred potatisskalare så det blir som breda remsor. Ställ på en tallrik åt sidan.

Skär morötter i bitar och lägg i matberedaren med övriga ingredienser till färsen. Kör tills det är en smulig massa och smaka av med valfri sojasås eller salt. Tänk på att surkålen är salt så att du inte tar i för mycket i början. Lägg färsen i en skål och ställ åt sidan. Du behöver inte diska matberedaren.

Skär tomater i bitar och lägg i matberedaren med färska dadlar som du bryter ner med händerna i bitar. Om det är mycket söliga tomater- häll av lite av kärnhuset (liksom ät upp det!). Häll på en skvätt surkålsjuice eller äppelcidervinäger för att balansera sötman om du vill. Kör igång matberedaren men bara en kort stund- tomatsåsen ska vara chunky! Häll upp i en skål och ställ åt sidan. När du slickat ur maskinen kan du diska den, för nu är den färdigarbetad. Väldigt enkel disk om man tar det direkt, inget kladd och klet!

Ta fram en mixer, t.ex vitamix eller det du har, i nödfall funkar en mortel. Lägg i pinjenötter, näringsjäst och linfrön och kör ihop det till ett mjöl. Häll över mjölet i en skål och pressa i citron, samt lägg i en nypa salt och lite vatten. Börja med 2-3 msk vatten och vispa ihop allt med en gaffel, öka på vätskan vid behov tills du har en krämig sås som absolut inte får vara för rinnande, för då rinner den av lasagnen när du monterar den- så hellre för lite vatten än för mycket åt gången!

Dela spenaten i mindre bitar och massera ihop den i en skål med olivolja eller camelina olja och citron- detta krymper spenatens fluffighet och ger spenaten en mjuk textur och smakerna kommer fram!

Nu kommer det roligaste- monteringen! Börja lägg ut ”lasagneplattor” på ett stort fat. Fördela hälften av färsen. Lägg på hälften av tomatsåsen. Lägg sedan på mer ”lasagneplattor”. Bre på hälften av ”ostiga bechamelsåsen”. Lägg på spenaten. Lägg på lasagneplattor, resten av färsen, tomatsåsen. Sedan på med de sista lagret lasagneplattor och avsluta med den ostiga såsen! Toppa gärna skönheten med finhackad blomkål eller hackade paranötter. Kanske lite färsk basilika och svartpeppar med om du vill! Servera!



*Nötallergisk? Eller blir detta för dyrt? Ingen fara, valnötterna kan bytas ut mot solrosfrön eller mandlar. Pinjenötterna kan bytas ut till cashewnötter, eller som helt nötfri variant- hampafrön eller skalade sesamfrön.

2 kommentarer Lägg till din

  1. Gittan Karlsson skriver:

    Woow, det där såg riktigt läckert ut! Snart är mina zucchinin, tomater och mangold på gång, då ska jag testa det här receptet !
    Trevlig helg på dig 🤗😄

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Åh underbart😃Stort tack och tackdetsamma! 🤗☀️🙏🌱

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.