Du trodde det var veganskt..? Inte ens gurkorna kanske…

Att vara vegan är mycket mer än att välja bönor istället för en bit kött på tallriken. Att vara vegan handlar om hela paketet, maten, kläderna, sminket, möblerna, prylarna etc…om man väljer att gå hela vägen, man väljer ju själv vilka undantag man vill göra, om man vill göra undantag. Det viktigaste när man gör undantag är att man är medveten om undantagen, varför man gör dem, och om man faktiskt gör dem överhuvudtaget, för det finns många råvaror och prylar som inte är veganskt, men att man kanske ofta tror att dem är det. Vill du t. ex få i dig laktos när du köper en påse chips? Troligen inte, därför behöver vi vara mer medvetna om vad det är det vi köper och vad det innehåller det som vi väljer att köpa. Kolla ALLTID innehållsförteckningen, ibland ändras innehållsförteckningen också på vissa produkte, så håll koll på de färdiga produkter du köper!

Här är en lista på lite saker du kanske trodde va veganskt men som inte är det:
Quorn, många produkter innehåller äggviteämnen eller mjölkämnen.
Misosoppa, tradionellt så innehåller misosoppa dashibuljong som är baserat på tång och bonitofisk, det finns även vegetabiliska varianter, fråga därför alltid om du köper misosoppa på restaurang.
Tandkräm, innehåller ibland äggviteämnen och gelatin.
Flingor, kan innehålla skummjölkspulver
Chailatte, chaiblandningarna dem använder på vissa caféer eller som du köper färdigt kan innehålla mjölkprodukter, alltså om du ska beställa en chailatte så räcker det inte med att beställa vegetalbilisk mjölk för att få den vegansk.
Vegetabilisk mjölk, ja det räcker inte heller att beställa vegetabilisk mjölk, man ska även kolla på förpackningen, vissa har tillsatta vitaminer, t. ex D-vitamin, och de vitaminet kan ha animaliskt ursprung, vem vet…
Godis & naturgodis, kan innehålla gelatin, mjölkprodukter (ofta i choklad, även ”nyttig ekologisk” eller sockerfri choklad, här luras man ofta…). Ofta används lecitin i choklad t. ex, står det inget annat än lecitin eller E322 så är det från ägg, annars brukar det stå soja lecitin eller solroslecitin på vilket är vanligast.
Tatueringar, bläcket är djurtestat.
Bindor, innehåller blekmedel som djurtestas.
De flesta mediciner och ibland kostillskott, testas ofta på djur, kapseln kan vara av gelatin, och ibland innehåller dessa laktos.
E120, en tillsats som kan finnas i färdigprodukter så som soppor, sylt, såser, pålägg mm som ett rött färgämne som kommer från löss. Här hittar du en lista på fler e-nummer som inte är veganska.
Färdiga kryddblandningar, kan innehålla E120, men även mjölksocker som smakförstärkare.
Vissa chips sorter och snacks, kan innehålla mjölksocker, skummjölkspulver/ mjölkpulver.
Öl och vin, vissa sorter filtreras genom fiskfjäll, dock går det mer och mer över till veganska varianter numera.
Ytbehandlingsmedel från frukt och grönsaker. Ytbehandlingsmedlet är ofta från någon form vax, bivax, shellack (kommer från löss). Finns även vegetabiliska konstgjorda varianter, paraffin som kommer från råolja t. ex. Det räcker tyvärr inte med att köpa ekologiskt. Klaga alltid när du är i affären om du märker att en ekologisk vara är vaxad, visa att efterfrågan finns att ytbehandlingsmedlet inte ska vara tillåtet på frukt och grönt. Du märker om en produkt är vaxad om du drar nageln eller en tunn kniv försiktigt för skalet, blir det som små vita ”hinnor” är det tyvärr någon form av ytbehandlingsmedel på, vad för medel/ vax, ja tyvärr får du fråga om det för att få svar…Skala gurkor, äpplen, mm eller skölj dem i kokande vatten (löser upp detta) en kort stund för att sen skruppa, alternativt blötlägg dem i en blandning av ättika och vatten, och skrubba sedan i vatten efterråt.
Rött läppstift, kan innehålla karmin som är ett rött färgämne som kommer från löss.
Smink, hudkrämer, och andra produkter, kan ha djurtestats.
Klädplagg, kappor t. ex, eller andra kläder kan va från ull, kashmihr, skin från djur. Nu finns det mycket syntetiska material men dem är ofta allergiframkallande eller hormonstörande. Handla så lite nytt som möjligt och köp second hand.
Stearinljus, innehåller animaliskt fett.
Graviditetstest, hormonerna är testade på djur.
Glutenfri pizza, botten innehåller ofta skummjölkspulver, så beställer du glutenfri pizza på restaurang, be dem kolla upp innehållsförteckningen på pizzabotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.