Vårens vilda spenat paj, raw & vegansk

 

Här kommer ett recept på en supergod spenatpaj. När jag va liten brukade vi ofta göra spenatpaj på påsken, men sen blev det faktiskt att vi gjorde de receptet fler gånger under året, just för att det var en så stor favorit! De här receptet är veganiserat från de vi gjorde när jag va liten, och för att göra utmaningen svårare och smakerna mer djupa och ärliga så har jag även här gjort en rawfood variant på spenatpaj. För att blanda in naturen, minska kostnader och öka näringen väljer jag gärna att använda spenatliknande vilda växter i pajen, målla, skräppa eller kirskål tycker jag funkar fint i detta receptet, blanda gärna de vilda med spenaten! Den här spenatpajen tillfredställer hela familjen, den sprudlar av glädje, färg, smak och näringsämnen så vad säger du? Fixa fram ingredienser så kör vi igång!

 

Till den krämiga, något söta färgstarka botten behöver du:
200 gram morötter/ 200 grams of carrots
200 gram butternutpumpa/ 200 grams of butternut pumpkin
8 dadlar/ 8 fresh dates
1 dl valfri ingrediens, välj mellan helt bovete (blötlagt/groddat och sen torkat), havregryn, hirsflingor, hampafrön, pumpafrön, solrosfrön, mandlar, macadamianötter, paranötter, hasselnötter, valnötter eller pekannötter/ 0,8 Cup of an optional between hempseeds, buckwheat groats (activated and dehydrated), oats, milletflakes, pumkinseeds, sunflowerseeds, almonds, macadamianuts, brazilnuts, walnuts, pecan
Skalet från 1 citron alt. 3 droppar eterisk citronolja/ the zest from 1 lemon
1 msk lökpulver/ 1 TBS onionpowder
½ tsk salt/ ½ tsp of salt

Till spenatfyllningen behöver du:
1,5 dl solrosfrön/ cashewnötter eller macadamianötter/ ½ Cup sunflowerseeds, macadamianuts or cashewnuts
4 msk pinjenötter/ 4 TBS pinenuts
1 citron- juicen/ 1 lemon
½-1 tsk muskotnöt/ ½-1 tsp nutmeg
1 tsk salt/ 1 tsp of salt
1-2 vitlöksklyftor/ 1-2 garlic cloves
1 tsk timjan (valfritt)/ 1 tsp of thyme
Valfritt: för mer vitlökssmak utan den starka smaken, blanda i lite vitlökspulver
ca 1,5 dl vatten/ ½ Cup of water
175 gram spenat, man kan ev. byta ut det mot vilda växter, kirskål, skräppa eller målla, jag gillar att köra 50/50 spenat och vilda växter/ 175 grams of spinach or 50/50 spinach and wild greens
Valfri topping, förslag är t. ex paprikabitar, tomatbitar, alfagroddar, broccoligroddar, picklat rödlök (eller färsk rödlök, gräslök, purjolök eller någon annan lök), gurka eller raw/vegansk ost/ topping opitonals: bellbepper, cucumber, sprouts, raw/vegan cheese, pickled onion or green onion.

Gör så här:
Blötlägg solrosfröna minst 4 timmar, gärna över natten. Börja sedan med botten. Skala pumpan och skär pumpa och morötter i mindre bitar. Kör i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser tills det är helt fint och tryck ut den mjuka massan över en pajform med en sked.

Gör nu fyllningen. Häll av vattnet från solrosfröna och skölj dem. Mixa solrosfröna med alla ingredienser utom spenaten tills det är helt slätt och superkrämigt. Försök att tillsätta så lite vätska som möjligt, det ska bli som en tjock kräm. Finhacka spenaten och bladen och lägg i en skål. Häll över solroskrämen och blanda allt väl. Smaka av med salt och muskot, ev. vitlök om du känner för det. Några drag med svartpepparkvarnen kan också sätta en härlig tuch! Tryck försiktigt ut fyllningen över botten och strö över ljusa vallmofrön om du vill ha lite ”yta” på pajen. Servera gärna med en stor groddsallad, sparris, rädisor, gurka eller vad du känner för!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.