Krämig chokladsmoothie (immunboostande, perfekt kakaosmak) raw & vegansk


Det är svårt med choklad, eller ja, egentligen inte, men om man vill få perfektion av choklad är det svårt. Kakao är en lurig produkt att arbeta med eftersom andra smaker gärna tar överhand eller ”stör” den perfekta kakaosmaken att tränga fram. Det är enkelt att få något att smaka gott med kakao men det är inte lätt att få kakaon att blomstra ut till 100%. Det här receptet är en krämig smoothie, pudding eller kräm- eller vad du vill kalla det/ eller vad du gör det till, där smakerna är perfekt balanserade med varandra för att den där goda djupa chokladsmaken ska komma fram.

BANAN: Det enda som kan gå snett i receptet, även om du följer det, är om du inte använder mogna bananer, och nu pratar jag inte om gula bananer, dem ska ha bruna prickar på sig. Om bananer inte är helt mogna så innehåller dem en typ av syra som skär sig och tränger undan mycket av kakaosmaken. Har du inte supermogna bananer så skulle jag faktiskt rekommendera att ersätta det med mogna päron, kakifrukt, papaya eller mango istället. Var inte rädd för mogna bananer, dem innehåller mer antioxidanter och C-vitamin än omogna bananer samt att dem är mycket mer lättsmälta och förstoppar inte.

DADLAR: Dadlar innehåller massvis med mineraler och spårämnen, samt kolhydrater som kroppen enkelt kan använda för energi. Dadlar förstärker sötman i bananerna och tonar därför fram kakaon bra.

RAW KAKAO: Innehåller otroligt mycket antioxidanter, speciellt den råa kakaon eftersom rostning av kakaobönor fördärvar mycket av antioxidanterna och näringen. Kakao är bra för syresättning i kroppen, cirkulation och bra för hjärtat. Det är stimulerande för kroppen då den är uppiggande, ger glädjerus och kärleksrus i kroppen, detta låter ju bra, men till en viss gräns, det kan bli beroendeframkallande, därför kan man i receptet ersätta kakaon till carob ibland om man äter den här smoothien varje dag.

CAROB: Carob påminner om kakao i smaken, men saknar bitterheten som kakao har, den är snarere mer söt, som en blandning av kakao, kaffe, vanilj och kola men utan bitterhet. Carob växer som poddar på träd, innehåller inte koffein, eller stimulerande effekter, lämpar sig därför till att äta varje dag eller använda som kakaoalternativ till barn. Är rik på mineraler och innehåller väldigt lite fett. Carob är ger lite av en mjölkchokladkänsla och passar bra att kombinera med kakao, dem kompletterar varandra. Om man vill lugna ner en intensiv och stark kakaosmak, blanda gärna med carob.

ÄKTA VANILJPULVER: Vanilj tar fram den mjuka sidan av kakaosmaken och rundar av den fint vilket ger en fräschare men rikare chokladsmak. Det Finns att köpa i små burkar som ett dyrt pulver av vaniljstång. Burkarna är dock dryga eftersom koncentrationen är hög. Vanilj är mycket antiinflammatoriskt, rikt på antioxidanter och är lugnande för kroppen samt sägs stärka välbefinnandet och lugna ner en orolig mage.

HIMALAYASALT: Rikt på mineraler och spårämnen, är basbildande. Salt binder ihop de olika smakerna och framhäver den söta smaken från dadlar och banan.

KANEL: Kanel är bra för magen, cirkulationen, inflammationer, blodsocker och om du inte är orolig för vanlig kassiakanel så kör på det, dessa hälsoeffekter av den här kanelen är inte så tokiga precis… och sedan så sätter den vanliga kassiakanelen en lite mer hetta på chokladsmaken än vad ceylon kanelen gör. Smaken gifter sig kanon med kakao!

CORDYCEPS: Cordyceps är en kombination av svampar som växer på en larv upp till 4500 meter över havet i Kina, Tibet och Mongoliet. Det finns också helt veganska varianter att köpa som är odlade som växer på en buljong istället. Den odlade har testats och innehåller faktiskt alla de aktiva ämnenea som den vilda gör. Finns att köpa i pulverform. Cordyceps är bra för immunförsvaret, stärker, lungorna, njurarna och är bra för uthållighteten, därför ofta populärt bland idrottare. Cordyceps passar bra ihop med choklad eftersom det har en mild kaffe och vaniljton i sin smak.

CHAGA: Chaga är en svamp, är känt för sitt höga ORAC-värde (antioxidanter), motverka bildande av cancerceller, skydda kroppen från strålning, och yttre störningar som kan komma från miljön, t. ex damm, pollen, avgaser, målarfärg etc. Finns att köpa i pulverform eller i hel form som du kokar té av. Man kan använda färdigkokat chagaté istället för vatten i receptet om man vill. Smakmässigt går den bra med kakao, den är hyffsad neutral i smaken.

REISHI: Är också en medicinalsvamp som finns i pulverform. Smaken är lite åt lakritshållet, vilket går bra ihop med choklad. Se dock till att inte ta mer än ½ tsk i receptet om du vill använda det eftersom smaken kan bli för kraftig och därmed tränga igenom andra smaker. Reishi är ett riktigt powerhouse när det kommer till att stärka immunförsvaret och den är även bra mot olika obalanser i kroppen. Reishi har även en väldigt stärkande effekt på lungorna och på njurarna.

PARANÖTTER: Paranötter är rikt på selen som är en otroligt viktig mineral för vårt immunförsvar och för vår sköldkörtel. Paranötter är även rika på aminosyror. De är rika på fett, av bra typ av fett, men pga att dem är höga i omega 6 och fett rent generellt behöver du inte äta så många för att få i dig tillräckligt, dem flesta äter gärna för mycket fett. 1 paranöt täcker hela behovet av selen t. ex, sen kan du behöva 3-4 stycken för att få upp hela behovet i kroppen eftersom allt man äter inte tas upp. Paranötter bidrar med krämigheten i smoothien tackvare koncentrationen av fett. Kakao mår bra av lite fett för att smaken av kakao ska blomstra ut ordentligt. Paranötterna går även att ersätta till andra krämiga feta nötter t. ex macadamianötter eller cashewnötter, men dubblera då antal nötter. För en nötfri variant tillsätt 2 msk kokosflingor eller 1/4 avokado i receptet.

Till den pefekta chokladsmoothien behöver du:
2 MOGNA bananer (ca 200-230 gram), gärna frysta/ 2 RIPE bananas (frozen if you want)
4-5 färska dadlar/ 4-5 fresh dates
1,5 (msk) raw kakao (läs om kakao ovan för ev. ersättning)/ 1,5 TBS (raw) cacao
½ msk carob/ ½ TBS carob
1/4 tsk äkta vaniljpulver/ 1/4 tsp vanillabean powder
1/3 tsk (himalaya) salt/ 1/3 tsp (himalaya) salt
1 tsk kanel (helst kassia)/ 1 tsp cinnamon
valfritt: ½-1 tsp cordyceps, chaga eller maca pulver/ optional: ½-1 tsp cordyceps, chaga or maca powder
4-5 paranötter (se alternativ/nötfritt alternativ ovan)/ 4-5 brazil nuts
vatten

Gör så här:
Häll lite vatten i botten av din mixer, börja med ½-1 dl, bättre att ta lite i början för att senare fylla på. Lägg i alla ingredienserna och kör maskinen till allt är slätt. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.