Vegansk linsgryta med nässlor & rabarber

Den här grytan har en härlig tropisk känsla och en skön tuch av garam masala samtidigt som den möter sverige med sin syrliga rabarber och de underbara nässlorna.

Receptet räcker till 4-6 portioner
Du behöver:
2 stora gula lökar, hackade
5 dl rabarber i bitar*
1,5 msk kokossocker, lönnsirap, yaconsirap eller honung
1,5 msk garam masala**
1 msk gurkmeja
3 dl röda eller gula linser
De yttre gula skalet (finrivet) och saften från 1 citron
3 dl kokosgrädde
1 Liter nässlor*
ca 7 dl vatten
2 tsk salt

Till servering:
(Vitt) basmatiris eller bovete (bovetegroddar funkar även bra istället för kokat bovete) för 4 portioner, färsk röd paprika och ev. färsk mynta eller koriander eller något annat gott du gillar!

Gör så här:
Blötlägg linserna i minst dubbla mängden vatten över natten, men minst 3 timmar, tillsätt ev. 1/4 tsk bikarbonat i vattnet också eller en liten bit kombualg för att göra dem mer lättsmälta. Om du råkar missa blötläggningen är det inte hela världen men för matsmältningens skull kan det vara bra att försöka komma ihåg. Oavsett om du blötlagt eller inte, skölj linserna väl och lägg dem i en stor kastrull, gärna en bred eller i en gryta är bäst. Lägg i alla andra ingredienser förutom kokosgrädden, nässlorna och saltet och koka ca 20 min på låg värme under lock. Nu är det lagom att börja koka riset eller bovetet (om du inte väljer att ha råa bovetegroddar till istället) i en annan kastrull om du väljer att ha det som tillbehör till grytan, koka enligt förpackning eller på de sättet du brukar göra. Fortsätt sen med grytan, lägg nu ner nässlorna i grytan och låt koka ytterligare ca 10 min till nässlorna är mjuka. Lägg i kokosgrädden och stäng av plattan. Rör om ordentligt och sätt på locket, låt stå på eftervärme ca 5-10 min. Smaka av kryddningen. Servera gärna grytan med ris, färsk paprika, mynta eller koriander.

**Rabarber kan bytas ut mot selleri när det inte är säsong, men tillsätt då ½ extra citron till receptet. Nässlor kan bytas ut mot kirskål eller spenat.

*Garam masala krydda finns att köpa färdigt i kryddhyllan i vanliga mataffärer. Jag brukar göra min egen kryddblandning av Garam masala. Det här är en gammal traditionell kryddblandning och receptet bör vara ganska exakta på måtten för att få den äkta ”garam masala” känslan. Jag använder denna kryddblandningen i grytor, soppor, sallader, marinader, varma drycker t. ex. Om du vill göra din egen kryddblandning så kör du nedanstående ingredienser i mixern till ett slätt och fint pulver och sen förvarar du det i en tät burk, gärna glasburk. Den här satsen blir en hel tom gammal kryddglasburk.

2 msk korianderfrön
2 tsk spiskumminfrön
2 torkade lagerblad
1/2 tsk muskotnöt
5 kryddnejlikor
1 msk kanel (kassia)
2 stjärnanis
1 tsk kardemummafrön
1/2 tsk svartpeppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.